Pljačka zgrade kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj, osim materijalne štete, očito ima i političke posljedice.

Smijenjeni su ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić, načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije Danijel Žugel i voditelj Službe za unutarnju kontrolu Stjepan Jurenec.

>>Krug oko ravnatelja policije Vlade Dominića pred zatvaranjem?

Načelnik Službe organiziranog kriminaluteta Željko Dolački, u čijem se uredu dogodila krađa, udaljen je i protiv njega će vjerojatno biti pokrenut disciplinski postupak.

-Dogodilo se ono što se nije smjelo dogoditi i ovo je pokazalo da sustav ne funkcionira te je stoga potrebna reorganizacija - kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na konferenciji za novinare.

Prema Orepićevim riječima, Dominić, Burušić, Danijel Žugel i Stjepan Jurenec otišli s dužnosti uz vlastiti pristanak.

>>Opljačkano sjedište MUP-a u Zagrebu - ukradena dva kilograma zlata i 280.000 eura

Istaknuo je da se odgovornost ne može svesti samo na ove ljudi.

-Veću odgovornost trebaju imati ljudi iz politike koji su dopustili da sustav dođe u situaciju u kakvoj je, a koji su prethodno vodili ovaj sustav. Želim naglasiti da nimalo nisam pokoleban, naprotiv imam još veći argument da nastavim putem kojim sam krenuo. Od svih političkih struktura i političara pojedinačno očekujem odgovoran pristup ovome, a od javnosti očekujem potporu da završim posao zbog kojeg sam došao te ga želim napraviti, a to je reorganizacija MUP-a da bude u službi naroda - kazao je ministar Orepić.

Konketne detalje o pljački nije želio komentirati.

-Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju jer istraga traje, no nije sve onako kako je dosad preneseno i bit će tu vjerojatno i novih momenata - zaključio je ministar Orepić.

>>Dubravko Jagić: Ako MUP ne može čuvati sebe, kako će druge?

Glavni tajnik Općeg sindikata MUP-a Tomislav Teri smatra da su smjene u MUP-u trebale biti ranije obavljene.

-Naše je mišljenje da je odavno gospodin ministar Vlaho Orepić trebao obaviti nadzor svih policijskih uprava i odavno smijeniti glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića jer jedini je on krivac za sve što se dešava u Ministarstvu unutarnjih poslova - smatra glavni tajnik Općeg sindikata MUP-a Tomislav Teri.

 

R.H.