Ugovor o remontu borbenih zrakoplova koji je 2013. potpisao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović, nakon što je ukrajinski remontni zavod na natječaju pobijedio rumunjsku tvrtku, i sve što se nakon toga događalo, iznova je postao top tema u hrvatskim medijima.

Istraživački novinar Gordan Malić podsjeća da je riječ o temi koja je otvorena u drugoj polovici 2014. godine.

-U svom mandatu koji se nema s čim usporediti, Kotromanović je uspio naoružati ISIS i ISIL, a jednim dijelom razoružati hrvatsku vojsku. Kraj mandata dočekao je u avionu ruskog investitora koji kupuje hrvatska vojna odmarališta.  O tome sam već sve rekao dok su Kotromanović i drugovi bili na vlasti, a sada mogu samo zaključiti da nisam govorio uzalud. Pohvale istražiteljima u MORH-u koji su na samom početku mandata pokazali kako resor treba funkcionirati. A Dinku Cvitanu, kojem sam 2014. nudio svjedoke i dokumentaciju o ovom slučaju, i čija me tajnica stavila na čekanje - do danas, želim buran odlazak s funkcije - istaknuo je Gordan Malić u izjavi za Direktno.hr.

General Štimac: Ovo se treba ispitati do kraja

I vojni analitičar Igor Tabak podsjetio je u Studiju 4 HRT-a kako se priče o MiG-ovima provlače već dvije godine.

-Mi smo prema svemu sudeći dobili rabljene MiG-ove iz Jemena koji su preuređeni u Ukrajini. Ako se na našim MiG-ovima nađe bugarski jezik, latinica, francuski jezik znači da govorimo o letjelicama starim 40 godina, o oldtimerima. MiG-ovi se ne proizvode od sredine 80-tih godina - istaknuo je Tabak u izjavi za HRT, koji odgovornima također drži Ministarstvo obrane i vojne obavještajne službe.

I bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni general-bojnik Josip Štimac podsjetio je kako je više puta u ime Hrvatskog generalskog zbora upozoravao da remont hrvatskih MIG-ova 21 nije obavljen kako treba.

-Ovo treba ispitati do kraja, no afera ne bi trebala izazvati podozrenje prema HRZ-u, jer i uz rabljene zrakoplove novije proizvodnje i kvalitetan remont takvih letjelica HRZ bi mogao zadržati svoje sposobnosti - tvrdi general Štimac.

Poručuje kako je krajnje vrijeme da državni vrh odabere koji moderni borbeni zrakoplov namjerava odabrati za HRZ i tvrdi kako to ne bi bila neracionalna potrošnja već posao koji bi doveo i strana ulaganja u Hrvatsku.

 MORH osnovao stručno povjerenstvo

Priopćenjem za javnost oglasili su se danas iz Ministarstva obrane, podsjećajući da su vojna sigurnosno–obavještajna agencija i Vojna policija u proteklih nekoliko tjedana u svojim postupanjima došle do informacija kako je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere vezano uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21.

-Ministarstvo obrane će nastaviti postupati sukladno važećim zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela, budući da postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Republike Hrvatske - stoji u priopćenju.

U priopćenju se također navodi da je ministar obrane u koordinaciji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH osnovao stručno povjerenstvo.

-Stručno povjerenstvo je, uzevši u obzir učestale poteškoće sa zrakoplovima te po sagledavanju sve tehničke dokumentacije, a radi utvrđivanja daljnjih mogućnosti korištenja zrakoplova, zaključilo svoj rad prijedlogom mjera koje je potrebno provesti. Riječ je o mjerama koje se odnose na sagledavanje cjelokupnog stanja remontiranih i kupljenih aviona - stoji u priopćenju MORH-a.

Podsjetimo, ugovor o remontu i kupnji aviona MiG 21, vrijedan 132,9 milijuna kuna, u srpnju 2013. godine potpisali su tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i direktor ukrajinskog zavoda Ukrspecexport Dmitri Aleksandrovič Peregudov.

USKOK provodi izvide

Uskok je potvrdio da u suradnji s vojnom policijom i Policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi izvode, odnosno kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21. O rezultatima, odnosno o državnoodvjetničkoj odluci javnost će biti pravovremeno obaviještena, objavio je Uskok na internetskoj stranici.

-U odnosu na izjavu bivšeg ministra obrane i dokumentaciju koju je dostavio vezano za provedbu postupka javne nabave odgovaramo kako se ona odnosila samo na provođenje tog postupka za koje je ministarstvo zaključilo da je taj postupak proveden u skladu s propisima o javnoj nabavi - poručuju iz Uskoka.

 

R.H.