Unatoč raznim talijanizacijama, mađarizacijama, germanizacijama i posrbljivanjima, Hrvati lako i „uspješno“ zaboravljaju svoje tlačitelje.

Možda u tom zaboravljanju leži snaga kako bi se moglo zakoračiti naprijed bez bremena povijesnih razmirica i svađa, nu kako sad imamo vlastitu državu, važno je prisjetiti se činjenica o „hrvatskoj“ kandidatkinji za glavnog tajnika UN-a.

Iako je na ovom portalu već o tome pisano, ne će biti na odmet još jednom ponoviti da je Danko Anđelinović, djed po majci Vesne Pusić bio dugogodišnji prijatelj Đure Vilovića, jednog od najutjecajnijih dalmatinskih ORJUNA-ša i bliskog suradnika Draže Mihajlovića. Danko Anđelinović (1891.-1963.) rođen je u Makarskoj. Po uzoru na svog starijeg brata Budislava Grgu Anđelinovića (1886.-1945.), jugoslavenskog ultranacionalista, koji je na najbrutalniji način ugušio pobunu hrvatskih domobrana u Zagrebu 1918., i mlađi je Anđelinović  postao jedan od značajnijih kotača velikosrpske diktature u kraljevini SHS, za što je nekoliko puta odlikovan od strane dinastije Karađorđevića.

Nipošto se ne smije djecu osuđivati za grijehe roditelja, no ipak je potrebno postaviti pitanje: kakve su vrijednosti i svjetonazor ti roditelji usadili svojoj djeci? Slično je i s bivšim predsjednikom Josipovićem: kakve je vrijednosti Josipoviću mogao usaditi otac koji je naređivao progon i nasilje nad studenatima? Zasigurno ne kršćanske, građanske i druge vrijednosti civiliziranih i demokratskih poredaka.

Otac naše drage Vesnice već je složenija ličnost; po potrebi ustaša i po potrebi partizan! Što je njega naučio otac, uspješno je prenio na svoju djecu, Zorana i Vesnicu. Svoju je prošlost prikrio „znanstvenim proučavanjima“ državne uprave, tako nadahnuvši svoju kćer za pisanje „sociološkog“ rada Vladaoci (ne vladari!) i upravljači (ne upravitelji!).

Narodna izrjeka kaže da jabuka ne pada daleko od stabla; da je kojim slučajem Newton, prema anegdoti, sjedio ispoda stabla obitelji Pusić, ne bi nikad otkrio zakon gravitacije, jer Vesna Pusić nije jabuka koja je pala nedaleko, već ona uopće nije pala i još uvijek visi i buja na tom orjunaškom, protuhrvatskom, odnosno četničkom stablu.

Predsjednice, izjavili ste da ne ćete smetati kandidaturi Vesne Pusić za glavnog tajnika UN-a, no kao Predsjednica svih Hrvatica i Hrvata, morate biti svjesni da je i nečinjenje jednako težak zločin kao i činjenje; ukoliko se ostvare velikosrpske ambicije Vesne Pusić, uzalud nam Domovinski rat, Tuđman i sve ove godine samostalne države.

>>Grabar Kitarović: Hrvatsku kandidaturu za čelno mjesto u UN-u prepustiti novoj vladi

Domogne li se Vesnica-srpska pesnica te funkcije, zalud Vam inicijative "Od Baltika do Jadrana"! U tom slučaju gotovi smo i „postaćemo opet deo regiona“!

 

Josip Gajski