Nedavna izjava gradonačelnika Novske Vlade Klasana prema kojoj su privilegije djece poginulih hrvatskih branitelja degutantna, uznemirila je mnoge duhove.

Prva se na udaru ovakvih izjava našla Marija Kušmiš (HDZ), vijećnica novljanskog Gradskog vijeća i dijete branitelja kojoj je Klasan kazao kako je “sve dobila po Božjem prstu, a ne kao njegov sin koji je sve sam stekao”.

Već na samoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je gradonaćelnik Klasan izrekao ove uvrede, reagirali su vijećnici Ivica Vulić i Mišo Tušek, zatraživši ispriku. Međutim, zanimljivo je da nakon ovakvog ispada nije reagirala predsjedavajuća Gradskim vijećem, niti je zastupnicu Kušan uzela u zaštitu.

Skandalozna izjava bila je povod za tiskovnu konferenciju oporbenih vijećnika i Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Novske.

Seksistički se izrugivao prezimenom gospođe Biškupec Šević

Ivana Kuzlić, tajnica gradskog HDZ-a u Novskoj, gradonačelnikovu izjavu ocijenila je govorom mržnje, istaknuvši da je ta njegova izjava duboko povrijedila, ne samo vijećnicu Mariju Kušmiš, već i mnoge druge.

-Izjava je skandalozna. Ovo nije prvi put da gradonačelnik Vlado Klasan tako nastupa prema Mariji Kušmiš, jer joj je i ranije uputio više seksističkih izjava - istaknula je Ivana Kuzlić,  pozvavši ujedno SDP i HSP, gradonačelnikove koalicijske partnere da se ograde od izjave gradonačelnika, kao i Forum žena SDP-a i Liberalke.

Tvrdi da se gradonačelnik Klasan vrlo često seksistički odnosi prema ženama o čemu govori i fotografija, snimljena nedavno u Hrvatskom saboru, iz koje se vidi kako se gradonačelnik Klasan sekstistički izruguje prezimenom gospođe Aleksandre Biškupec Šević.

– Gradonačelnik je očito izgubio kompas te sve koji o njemu kritički progovaraju vrijeđa, ponižava te prijeti. Uz to seksistički se odnosi prema ženama o čemu govori i fotografija gdje se gradonačelnik Klasan izruguje od prezimena gospođe Aleksandre Biškupec Šević, djelatnice Hrvatskog sabora - uz predočenje fotografije poručila je Ivana Kuzlić, tajnica gradskog HDZ-a.

Ovo je kap koja je prelila čašu

Sudeći prema tvrdnjama Ane Kaurin, predsjednice Udruge udovica iz Domovinskog rata Novske, gradonačelnik Klasan duže vremensko razdoblje pokazuje sklonost hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

– Ovo nije prva skandalozna izjava gradonačelnika Klasana. Dosad je vrijeđao hrvatske branitelje, majku poginulog hrvatskog branitelja, na nedavnoj skupštini Hrvatskog časničkog zbora nakon rezultata glasovanja izvrijeđao je nazočne članove te uz pogrdne riječi braniteljima napustio skupštinu - izjavila je Ana Kaurin, predsjednica Udruge udovica iz Domovinskog rata Novske.

Istaknula je da gradonačelnik nije dostojan spominjati djecu hrvatskih branitelja, djecu kojoj je oduzeta radost djetinjstva, oduzeto odrastanje i druženje s očevima.

– Ta su djeca mladost provodila u tješenju nas majki. Ovo je kap koja je prelila čašu - zaključila je Ana Kaurin, dodajući "kada je u pitanju Vlado Klasan - radi se o čovjeku prazne duše!

 

M.B.