Šef službe za ratna grobišta, koja djeluje pri slovenskom ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Marko Štrovs dobio je otkaz jer je mimo zakonske procedure inzistirao na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz jedne grobnice blizu granice s Hrvatskom kako bi se utvrdilo nisu li u njoj i njemački vojnici, objavili su u petak slovenski mediji.


Šezdesetjednogodišnji pravnik i član stranke Nova Slovenija (NSI) već se niz godina bavi pitanjem tzv. prikrivenih grobnica iz vremena rata i poraća kojih je na teritoriji Slovenije evidentirano više od 600. Njegova upornost bila je najpresudnija i za otkriće masovne grobnice u napuštenom rudniku kod sela Huda Jama blizu Celja prije dvije godine. Šokantni prizori stotina kostura iz Hude jame šokirali su tada slovensku javnost, potičući još jednom zahtjeve za otkrivanjem svih traumatičnih događaja iz ratnog i poslijeratnog razdoblja i potrebu za dostojno obilježavanje mjesta stradanja svih žrtava.

Štrovs je za ljubljansko Delo od petka potvrdio da mu je u srijedu uručen otkaz s obrazloženjem da je kršio obveze iz radnog odnosa, ali da će se na odluku žaliti i da je uvjeren da će slučaj na sudu dobiti. Štrovs navodi da je otkaz dobio jer se suprotstavio zabrani istraživanja lani otkrivenog masovnog stratišta Osredek, smještenog između Mosteca i Dobove uz granicu s Hrvatskom. Štrovs i ovlašteno pogrebno poduzeće namjeravali su provesti ispitivanja kako bi se ustanovilo nisu li na tom mjestu i posmrtni ostaci zarobljenih njemačkih vojnika. Budući da Slovenija i Njemačka imaju bilateralni sporazum koji regulira problematiku ekshumacije i pokopa palih vojnika, Štrovs je dopustio da pogrebno poduzeće Veking iz Celja, koje ima njemačko ovlaštenje za njemačka vojna groblja u Sloveniji, počne s postupkom otkopavanja i identifikacije, ali je dobio policijsku zabranu. Kada se tomu i pismeno suprotstavio, uručen mu je izvanredni otkaz zbog kršenja radne discipline.

U masovnoj grobnici blizu Dobove po nekim pretpostavkama nalazi se oko 6000 žrtava strijeljanih pri kraju Drugog svjetskog rata. Nakon početaka radova na ekshumaciji u jesen prošle godine iznosile su se i pretpostavke da su u grobnicu bačeni i strijeljani pripadnici »nestale« divizije Prinz Eugen koju su pred kraj rata zarobili partizani.

Kriminalist Pavel Jamnik, iz posebne policijske skupine koja sustavno istražuje događaje povezane s masovnim grobnicama iz vremena rata i poraća, objasnio je da se policija suprotstavila mogućnosti da Nijemci istražuju masovnu grobnicu jer to nije moguće prema zakonu o ratnim grobištima i u suprotnosti je s predviđenom metodologijom istraživanja koju je prihvatila posebna vladina komisija. Jamnik tvrdi da se može samo sondirati i pokusno iskapati kako se ne bi oskvrnuli posmrtni ostaci drugih žrtava.

Sa zabranom se, navodi Delo, složilo i ministarstvo rada i socijalne skrbi u kojemu je radio Štrovs. Prema njihovu priopćenju, on je prekršio predviđenu proceduru jer je dopustio terensko istraživanje grobnice i iskapanje na osnovi sasvim neprovjerenih podataka da se u njoj nalaze njemački vojnici.

Hina