Osvrt na knjigu: Ivan Kozlica - Alka u politici - politika u Alki

Alka inside, ili hrvatski Alka iznutra, knjiga je mozaik o političkim događanjima u posljednjih tristo godina u Sinjskoj Alki i oko nje. Knjiga kojom je autor Ivan Kozlica manirom profesionalnog povjesničara zajahao najboljeg alkarskog konja i uperio koplje u Istinu, I postigao pogodak “u sridu” u sve tri utrke – u Bari, Čoji i samoj završnoj Alki.

Onaj tko se ne boji istine, postaje miljenik bogova. Kroz cijelu knjigu koja se lagano čita i s interesantnim sadržajem od korice do korice, autor, više mlađe nego srednje generacije, doista imao je puni pogodak oslanjajući se na objektivnost i na istinu – svjestan unaprijed da je dirnuo u gnijezdo stršljena. Vodio se principom da je i najružnija istina još uvijek ljepša i od najljepše laži, jednostavno zato jer je istina svjetlost i Božja kategorija – ona je uvijek konačan pobjednik.

Ovom knjigom autor Ivan Kozlica pokazao je kako se piše povijest. Za njeg povijest, u segmentu tri stoljeća Sinjske alke, nije priča pobjednika, na kakvu smo “povijest” navikli, Tu zamku je vrlo vješto izbjegao. Po njemu povijest je istina koja se ne smije patvoriti.

Bitka za obranu grada Sinja s Turcima bila je junaštvo gotovo bez premca u Europi, a Sinjska alka je uvedena kao slavljenje te nemoguće pobjede nad Turskom vojskom.

Je li Alka kroz tristo godina svog postojanja bila junaštvo, odgovor je zasigurno ne, ali je bila vrlo znakovito viteštvo kakvim su se sinjski alkari opravdano ponosili, i ne samo alkarski momci, već i cijeli narod.

Kako se Alka odvijala kroz tu dugu povijest, susretala se s politikom različitih država koje su se pojavljivale na ovom području, pa je često puta značila poklonstvo carevima, kraljevima, predsjednicima i sl. što nije bio smisao Alke, jer je takvim činima gubila samostalnost, gubila autonomnost i počesto postajala politički ovisna. Upravo ta politička ovisnost rezultirala je brojnim negativnim situacijama u kojima se Alka našla, a posebno u nemirnim vremenima.

Dolaskom komunista na vlast 1945. izgubila je vjerski karakter, jer se do tada Alka trčala i u slavu i čast Gospe sinjske i vezala se za vjerske događaje i dane slavlja Velike Gospe. U obrani grada Sinja od Turaka bili su uključeni i katolički svećenici koji su prednjačili, (a prema tvrdnjama tadanjih suvremenika na zidinama se pojavila i vizura Gospe) što je po nekima bilo presudno za dobivanje bitke, a što je komunizam prešućivao. Od njihova dolaska na vlast 1945. g. Alka više nije bila izvorna. To je ponovno postala osnivanjem Hrvatske kao nezavisne države.

To je autor gospodin Kozlica odlično pointirao u svojoj knjizi. Isključujući same alkarske momke, u vrijeme komunizma Uprava Alke bila je politička, dirigirana od vrha vlasti i ponašala se onako kako se ponašala i njihova Komunistička partija.

Prema napisima u knjizi, Uprava Alke skoro u cijelosti nije se odazvala u Domovinskom ratu na poziv za obranu domovine od brutalnog srpskog agresora i tzv. JNA, odazvali su se samo alkarski momci. To zorno pokazuje slučaj Titovog generala (Hrvata) koji je decenijama vedrio i oblačio u Sinjskoj alki i držao govore o hrabrosti sinjskih branitelja u borbi protiv Turaka. Kad su početkom Domovinskog obrambenog rata granate počele padati po gradu Sinju, podvio je rep i pobjegao u Beograd k hrvatskim neprijateljima i agresorima na Hrvatsku.

To pravi alkarski vojvoda ili ne znam kakvim su se sve imenima zvali, nikada ne bi učinio ni pod cijenu života, jer je to suprotno izvornom smislu i duhu Alke.

Bilo kakve politike i ideologije crne, bijele, crvene - diktatorske ili demokratske, okupatorske ili narodne mogu taj monument samo privremeno obojiti bojom politike svoje vlasti, što se uvijek događalo, od njenog samog osnutka kroz dugih tristo godina. Ali sve te boje ispiru nove i nove kiše narodnog dostojanstva, ponekad iskazanog i kao prkos. Alka ostaje trajna kao živi monument hrvatskog nacionalnog duha i njegove iskonske snage za opstanak.

Budući istraživači povijesti Sinjske Alke nikako neće moći zaobići ovo djelo autora Ivana Kozlice jer se djelo temelji na istini i objektivnosti u promatranju alkarskih događanja i utjecaja uvijek aktualne politike kroz to dugo vremensko razdoblje.

Sinjska alka je monument hrabrosti, a ne kukavičluku, satkan od bijelog granita podignutog u čast hrvatskog junaštva kroz povijest, kojeg nitko svojim činom ne smije oskrnaviti. Sinjska Alka je ponos cijeloga hrvatskog naroda i simbol njegove opstojnosti na ovim prostorima.

Ovom knjigom plemeniti i istinoljubivi autor gospodin Ivan Kozlica oprao je taj monument od prljavštine kojeg je na njega nanijela politika, oprao jakim deterdžentom – Istinom, sve do njegovog potpunog bjelila. I žarko se nadamo da našu Alku više nikada u budućnosti neće moći uprljati bilo kakva politika.

Njegovu bi knjigu mnogi sudionici politike u Alki, vrlo rado vidjeli na lomači, ali, (da se malo našalim), i oni brojni u kojima je svojom knjigom uništio idealističko gledanje na Sinjsku Alku. Knjiga je istinski povijesna i zbilja je vrijedi pažljivo pročitati.

“Istina je najveća svetinja, ona je jedna jedina u jednini jednine! – Istina je najveći heroj u povijesti čovječanstva i treba biti podignuta na najviši pijedestal svetosti. Onaj tko se klanja istini – pobjeđuje.” (Codex moralis croaticum)

Zato autoru velike čestitke na hrabrosti u iznošenju istine, a posebno, bez obzira na sve, prema našoj voljenoj Sinjskoj i hrvatskoj Alki!

Mile Prpa