Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije tradicionalno se obilježava 15. kolovoza, kada mnoštvo vjernika hodočasti u nekoliko desetaka marijanskih svetišta koja i ove godine očekuju više stotina tisuća posjetitelja.

Najveći broj vjernika očekuje se u Mariji Bistrici, Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Međugorju, Širokom Brijegu, Kondžilu i Rami.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom nakon završetka svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

U Hrvata je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata". Tijekom povijesti zvali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), Fatimi (Portugal), Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altöttingu (Njemačka) i Guadalupeu (Meksiko).

 

M.M.