U crkvi Sv. Marka u Vinovu, u srijedu, 02. kolovoza, proslavljen je blagdan Marije Anđeoske ili Gospe od Anđela, suzaštitinice mjesta Vinova. Svečanu misu s procesijom u 10.30 sati predvodio je fra Ante Jurić Talaja, župnik Čvrljeva, u koncelebraciji dr. Marka Mrše, profesora kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i fra Ante Jurića koji je držao propovijed i predvodio pjesmu uz orgulje.

Svetoj misi i u procesiji u kojoj je nosila Gospin kip nazočila je s. Benedikta Gotovac, koja pripada Družbi sestara Franjevki od Bezgrješne, a rodom je iz Vinova Gornjeg, sada trenutno na službi u Župi sv. Jurja u Primoštenu.

Fra Ante Jurić je u svojoj nadahnutoj propovijedi, najprije se osvrnuo na povijest Gospe od Anđela i na sv. Franju koji se prema predaji obratio 02. kolovoza 1208. u crkvi sv. Marije od Anđela u Asizu, te je govorio o potpunom oprostu koji se može dobiti na blagdan Gospe od Anđela u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, uz uvjet: da se skrušeno ispovijedi, pričesti, te izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu sv. Oca. U svojoj propovijedi je još istaknuo, kako je Marija koju častimo Gospom od Anđela, bila i ostala zaštitnica ovoga dalmatinskog kraja, naših obitelji i cijelog hrvatskog naroda. „Ona je jamstvo stoljetne sigurnosti i mira naših pradjedova, u vremenu kada se masovno trči za novcem, bogatstvom, visokim životnim standardom, treba se upitati, kakav je naš stav prema tim vrijednostima? Je li mi, u svom osobnom, obiteljskom i nacionalnom životu računamo s Bogom ili mislimo kako ćemo probleme riješiti svojim razumom ili mišićima.“ Nadalje je poručio, kako trebamo biti Bogu zahvalni na onom što imao, jer bolje je časno siromaštvo nego najveće blagostanje nepravedno na račun drugog stečeno. Na kraju je fra Ante zaključio, kako nas čeka jedna velika duhovna i moralna obnova jer živimo u svijetu gdje vlada kriza morala, vjere, molitve, kriza duha… „Blažena Djevica Marija duboko je ukorijenjena u povijest hrvatskog naroda. Stoga je molimo da nam dade moć graditi novi svijet, svijet ljubavi bez mržnje, snagu i utjehu za naše tjeskobe, lijek protiv otrovnih prijetnji životu te privlačnost neba kako se ne bismo utopili u zemaljskoj zarobljenosti materije.“

 

D.Z.