Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA i Bakir Izetbegović danas će u Sarajevu održati sastanak, kao svojevrsni uvod u početak pregovaračkog procesa između dvije stranke o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Dvojica lidera na to su se, podsjetimo, obavezala u Mostaru 17. lipnja, kada su u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, veleposlanika SAD u BiH Erica Nelsona Eric, britanskog veleposlanika u BiH Matthewa Fielda, visokog predstavnika Valentina Inzka i šefice Misije OSCE-a u BiH Kavalec Kathleen, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, potpisali i „Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis, upozorava kako ponašanje SDA pokazuje da samo žele potrošiti vrijeme.

-Kroz pregovore ćemo vidjeti spremnost i volju i druge strane za napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona i svih drugih važnih pitanja za sva tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH i BiH. Iako ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na nakane SDA koja ne skriva kako želi ovladati Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

-Već duže vremena SDA uopće ne krije tu namjeru da ovlada Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i jasno je da i dalje postoji interes onih koji smatraju da Hrvatima po njihovoj brojnosti ne pripadaju prava koja su propisana Ustavom i zakonom i da bošnjačka politika ima pravo birati Hrvate u Klub Hrvata, a sve ciljem stvaranja unitarnog entiteta s bošnjačkom dominacijom. Jasno je da SDA od tog cilja neće odustati i takav scenarij je moguć, što bi značilo potpuno poništavanje odnosno jednostrano raskidanje Washingtonskog sporazuma od strane bošnjačkih predstavnika. Podsjećam da su predstavnici Hrvata i Bošnjaka Sporazumom utvrdili jednakopravno upravljanje Federacijom BiH. I time se automatski vraćamo na stanje prije potpisivanja Sporazuma. Zbog toga su nužne promjene Izbornog zakona i stabilnost koju može narušiti suluda želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka, upozorava Ćavara.

Podsjetio je i na nelegitiman način imenovanja novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva u režiji SDA.

-Obzirom na nezakonit i nelegitiman način imenovanja novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva u režiji SDA, demokratičnost izbornog procesa je upitna i šalje poruku da se želi upravljati izbornim procesom. Činjenica da je za predsjednika SIP-a izabran bliski suradnik Željka Komšića dodatno zabrinjava i upućuje na moguće malverzacije tijekom izbornog procesa a čitav izborni proces je kompromitiran.

Središnje izborno povjerenstvo mora biti jamac demokratski provedenih izbora, a to pak predstavlja temelj demokratske vlasti. Potrebno je osigurati transparentan izborni proces na načelima demokracije, kako ne bismo završili u anarhiji, što je jednako kaosu i rušenju stabilnosti BiH, zaključio je Ćavara.

 

M.J.