Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke I dopredsjednik HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, osvrnuo se u ponedjeljak na dugovanja Zavoda za zdravstveno osiguranje prema SKB Mostar, kao i na anonimnu objavu koja kruži na društvenim mrežama.

-Objava je puštena u javnost u trenutku kad su građani posebno emocionalno ranjivi odnosno kad se u SKB Mostar pojavio prvi zaraženi pacijent koronavirusom, kada su ljudi osjetili bojazan da SKB Mostar se neće moći nositi s problemom koji se može očekivati s obzirom na pojavu pandemije. Tada se objavljuje ta objava koja se poziva na županijski zakon o otpisu unutarnjeg duga iz 2012. godine. Intonira se na jedan inkvizicijski način kad se traži dežurnog krivca. Taj se zakon iz 2012. godine pokušava dovesti u izravnu vezu sa eventualnim problemima koje bi bolnica eventualno imala, istaknuo je.

Obrazložio je zakon u kontekstu vremena kada je donesen, odnosno 2012. godine. Tada je, naime, Županija bila pritisnuta dugovanjima, pritiscima i prijetnjama, ne samo vjerovnika nego i Porezne uprave a dugovi Županije opasno približili ukupnoj imovini ŽZH.

-U tom trenutku doneseno je nekoliko ključnih odluka, između njih i Zakon kojeg su se sad sjetili, ali i Odluka o smanjenju od 8% plaće svim korisnicima proračuna što se nitko nije sjetio, naglasio je Ćosić, dodajući da se ispostavilo kako su ti potezi skinuli Županiju s respiratora.

Kad je u pitanju uzročno-posljedična veza ovog Zakona sa bolnicom i materijalnom opremljenošću i davanjima bolnici, objasnio je kako je nakon 2012. godine Županija ostavljena u stanju nakon koalicijske Vlade koja će kasnije participirati u famoznoj antihrvatskoj platformaškoj Vladi i čiji će akteri upirati prstom u takvo stanje i argumentirati takvo političko stanje kako županije treba uništiti i hvaliti se svojim nedjelom.

-Tada je Zavod za zdravstveno osiguranje prema bolnici godišnje uplaćivao 54.000 KM. Od tada je zabilježeno kontinuirano povećanje davanja bolnici tako da su zaključno sa 2020. godinom kada ZZO izmiruje svoje obaveze u iznosu 1.355.000 KM. Nakon takvih poteza su podigli davanja bolnici za 250%. ZZO ŽZH je vratio kredit koji se koristio za izgradnju bolnice u iznosu 8.940.000 KM s pripadajućim kamatama. Vratili su kredit od 4.100.000 $ kojim je nabavljena medicinska oprema za ŽZH, a dio te opreme darovali su bez ikakve naknade SKB Mostar, od toga je tu i CT uređaj u visini od 990.000 KM. Objava koja kruži internetom nije potpisana i svi koji je dijele je dodaju kap otrova na nju. Je li to slučajno baš sad ili ne dao je medijima na procjenu, istaknuo je.

Podsjetio je kako je nedavno održan sastanak triju predsjednika Vlada Županija koji su Hrvati.

- Pripadnici stranke DF-a su to nazvali etničkom zavjerom umjesto da su analizirali prijedloge i mjere koje se poduzimaju u zaštiti stanovnika od pandemije koronavirusom. Ti isti lažni patrioti su uzeli isti recept kao i jugoslavenski 1980ih godina svaku trojicu Albanaca s Kosova smatrali albanskom iredentom i proglašavali ih separatistima i rušiteljima te države, istaknuo je.

Podsjetio je na potez mostarskog SDP-a u Mostaru, nazvavši ga sramnim, dodajući kako se to sve radi paralelno s preglasavanjem Hrvata.

-U takvim okolnostima se prikazuje i ova objava, a paralelno s njom se provode mjere preglasavanja i vrši se nasilje procedurom itd. Svaka kriza se pripisuje Hrvatima, naglasio je Ćosić.

-Pošto se nitko nije potpisao, a stručnjaci informacijskih znanosti kazuju kako je važno tko se potpisao i tko iza objava stoji u današnjim društvenim mrežama, onda nije važno što vam se kaže nego tko, zaključio je Ćosić u obraćanju medijima.

M.J.