Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u utorak sastanak s političkim liderima iz Bosne i Hercegovine, koji bi mogao biti održan nakon izbora u Srbiji, javlja Anadolija.

Erdogan je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sudjelovao na sastanku Vijeća za suradnju na visokom nivou između Turske i Srbije, održanom u Ankari.

On je nakon ovog sastanka govorio o situaciju u Bosni i Hercegovini.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke”, kazao je Erdogan.

>>

Zaključio je kako je “jasna potreba zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice kako bi se premašila kriza u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je kako je uvjet za sve strane, koje bi eventualno sudjelovale u rješavanju krize u BiH, da ni na koji način ne podrivaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i

“Razgovarali smo i o Priboju, i o kompletnoj situaciji u regionu, kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske. Što znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i poštovanja integriteta RS u okviru BiH”, rekao je Vučić za Pink.

 

M.M.