Nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijer Andrej Plenković obratio se novinarima, a na pitanje je li s Macronom govorio o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio potvrdno.

-Razgovarali smo i o formiranju Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini 14 mjeseci nakon izbora. Naša je pozicija poznata, želimo pomoći Bosni i Hercegovini, njenom europskom putu, kao i drugih država jugoistoka Europe. Isto tako, želimo da sva tri konstitutivna naroda budu u cijelosti ravnopravna, što zacijelo zahtijeva adekvatnu reformu izbornog zakonodavstva. To je pozicija Hrvatske već duže vrijeme i smatramo da ovakvu situaciju kakva je danas, treba popraviti, to je naš jedinstven stav, poručio je Plenković, navodi se na službenoj stranici Vlade Hrvatske.

Međutim, sarajevska agencija Patria, inače bliska vrhu SDA, u agencijskoj vijesti tvrdi kako je očito da Plenković kao premijer i predsjednk HDZ-a i dalje drži kontinuitet “miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine i lobira za izmjene Izbornog zakona po modelu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.”

Agencija Patria također iznosi neku svoju tezu prema kojoj je Europska unija navodno davno rekla da "takav model nije prihvatljiv, te kako je u određenim slučajevima to potvrdio Europski sud za ljudska prava", ne spominjući uopće odluku Ustavnog suda BiH koji je poništio dijelove Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je s francuskim predsjednikom Macronom razgovarao i o višegodišnjem financijskom oviru Unije, Brexitu, otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te odnosima na Bliskom istoku.

U Sarajevu ljuti na Macroona i Hrvatsku

Veliku prašinu u Bosni i Hercegovini podignuo je intervju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavljen početkom studenog u britanskom The Economistu.

Na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije, za što ga optužuju, francuski je predsjednik rekao da je ključna zemlja-problem zapadnog Balkana zapravo Bosna i Hercegovina.

- Ako ste zabrinuti za ovu regiju (zapadni Balkan), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista je Bosna i Hercegovina, rekao je tada Marcon.

Nakon ovakve izjave francuskog predsjednika u sarajevske je medije plasirana teza kako su stavovi francuskog predsjednika nastali lobiranjem najviših dužnosnika Republike Hrvatske.

- Podcjenjivanje je to Francuske i francuske obavještajne službe, komentari su koji su se nakon toga mogli čuti.

M.J.