Slovenski Vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i suradnje s okupatorom, prenose slovenski mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih pogrešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima, piše list Dnevnik.

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Talijana i Nijemaca surađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana.

Strijeljan je kod ljubljanskog groblja Žale u rujnu 1946., ali mu je grob nepoznat.

U procjeni presude iz 1946., vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja te je utvrdio da presuda u većem dijelu nije sadržavala obrazloženja za svaku točku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

Leon Rupnik je 5. svibnja 1945. godine pobjegao u Austriju s malom grupom od 20 kolaboracionista. Uhićen je od strane Britanaca 23. srpnja, te vraćen u Jugoslaviju , u siječnju 1946. Izveden je pred sud, zajedno s Rösenerom i drugima, i osuđen na smrtnu kaznu zbog izdaje, 30. kolovoza 1946. godine. Strijeljan je 4. rujna 1946. na ljubljanskom groblju Žale, te pokopan isti dan u neobilježenom grobu.  

 

M.M.