U Podgorici je opsadno stanje zbog parlamentarne rasprave o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica.Policija je od ranog jutra blokirala središte grada i zabranila okupljanje prosrpske oporbe u blizini štićenih objekata.

Ovim zakonom se utvrđuje pravna činjenica prema kojoj se kulturno blago koje je kroz stoljeća stvarano od državnog novca pripada državi, odnosno Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Zakonu se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao paravan za otimanje crkava i hramova, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Tim povodom, Mitropolit SPC-a u Crnog Gori Amfilohije vlast u Podgorici prozvao je "bivšim titoistima" i "grupom bogataša" koji žele opljačkati i hramove. Zakonu se protivi i prosrpska oporba koja se protivi i euroatlantskom putu Crne Gore.

Ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale posebne bilateralne sporazume.

Prijedlog zakona podržala je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u.  SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

 

M.M.