Generalni konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Düsseldorfu oglasio se priopćenjem u kome poziva sve hrvatske državljane koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u SR Njemačkoj na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

-Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi ostvarili svoje pravo na glasovanje moraju se aktivno registrirati. Također, birači koji imaju prebivalište u RH, a žele glasovati u GK RH Düsseldorf, moraju se prethodno registrirati u GK RH u Düsseldorf ili u nadležnom uredu u RH. Zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u GK RH u Düsseldorfu u uredovno radno vrijeme, radnim danom od 8,30 do 12,00 sati, te utorkom i četvrtkom od 14,00 do 16,00 sati.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja koji će se, ukoliko niti jedan kandidat u prvom krugu glasovanja ne osvoji više od 50% glasova birača održati 5. siječnja 2020. godine, pozivanju se birači da se, prilikom podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju birača za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja, priopćeno je iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

Građani Republike Hrvatske također mogu pregledati te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta. Provjera upisa u registar birača moguća je i na internetskim stranicama Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ putem OIB-a ili MBG-a. Birači s pristupom sustavu e- Građani mogu isto učiniti putem sustava e-Građani.

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju, kao i sve informacije vezane uz predstojeće izbore dostupnu su i na web stranici GK RH Düsseldorf http://de.mfa.hr/hr/veleposlanstvo/dusseldorf/ ili na stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr .

-Zahtjev se podnosi osobno (uz vlastoručan potpis), putem pošte, faksa ili e-maila, uz priloženu presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (po mogućnosti putovnice RH). E-mail za zaprimanje zahtjeva u GK RH Düsseldorf je: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., upozoravaju iz konzulata te dodaju kako se birači koji imaju nove e-osobne iskaznice RH, sa upisanim prebivalištem izvan RH, ne moraju aktivno registrirati ako će glasovati u predstavništvu na čijem konzularnom području imaju prebivalište.

Zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 11. prosinca 2019.g. Za sve dodatne informacije možete se obratiti GK RH u Düsseldorfu, tel.: 0211 33 68 062; fax: 0211 876 35 72; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

-Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u SR Njemačkoj mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, priopćeno je iz GK RH u Düsseldorfu.

Podsjetimo, Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u SR Njemačkoj održat će se u nedjelju 22. prosinca 2019. godine u vremenu od 07,00 do 19,00 sati.

 

M.M.