Izrael je u ponedjeljak protjerao ravnatelja organizacije Human Rights Watcha (HRW) za Izrael i za palestinski teritorij Omara Shakira koji je prva osoba protjerana u okviru spornih mjera protiv kampanje bojkotiranja židovske države

Izrael od 2017. zabranjuje ulazak na svoj teritorij stranaca optuženih da podupiru kampanju BDS (bojkot, povlačenje kapitala, sankcije) uperenu protiv zemlje. No, navodi izraelsko ministarstvo za strateške poslove, Shakir, američki državljanin je prvi kojemu je određen izgon na temelju te mjere.

Izrael mu je krajem 2018. odbio produljiti vizu, optuživši ga da podupire BDS, što Omar Shakir niječe. Izraelski vrhovni sud je nakon niza žalbi odobrio njegov izgon.

Dvadesetak osoba došlo je pružiti potporu čelniku HRW-a, nevladine organizacije za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, noseći transparente na kojima je pisalo "Ne možete sakriti okupaciju".

Omar Shakir je osudio "napore da se ušutka HRW" koji svjedoči o razmjerima "napada" izraelskih vlasti na "izraelsku i na palestinsku zajednicu aktivista za ljudska prava".

Shakir će svoju zadaću nastaviti izvan Izraela i nitko ga neće zamijeniti.

Europska unija i UN su izrazili neslaganje s izraelskom odlukom. Sjedinjene Države su istaknule da se "snažno protive kampanji BDS", potvrdivši privrženost slobodi govora.

BDS poziva na gospodarski, kulturni i znanstveni bojkot Izraela radi prekida okupacije i kolonizacije palestinskih područja. Njegovi pristaše navode primjer Južnoafričke Republike tvrdeći da je bojkot te zemlje omogućio obračun s režimom aparthejda.

 

M.M.