Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi u ponedjeljak Katar, kako bi s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem razgovarao o regionalnim problemima i bilateralnim odnosima, javlja Al Jazeera

Ankara i Doha su bliski saveznici, naročito od izbijanja krize u Zaljevu 2017. godine, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli blokadu Kataru i prekinuli diplomatske odnose.

U međuvremenu je Katar objavio potporu turskim vojnim operacijama na sjeveru Sirije, kada je Ankara napalaKurde, koje smatra "teroristima", kako bi ih otjerala od svoje južne granice.

Turski odnosi s Egiptom, Saudijskom Arabijom i UAE-om su, također, bili izrazito slabi zbog različitih pogleda na vanjsku politiku– naročito kada je riječ o Siriji, Egiptu i Palestini - područjima gdje Ankara i Doha provode slične politike.

Turske veze s ključnim američkim saveznikom na tom području, Saudijskom Arabijom, naročito su napete od neuspješnog vojnog udara u Turskoj i ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine.

Prema riječima Erdoganovih pristaša regionalne sile na Bliskom istoku, bliske SAD-u, žele izolirati Tursku i Katar, kako bi ih kaznili zbog njihove vanjske politike.

-Egipat, Izrael i države Zaljeva, koje predvodi Saudijska Arabija, žele izolirati Tursku i Katar u regiji i ta činjenica tjera dvije države da unapređuju svoje veze i jačaju svoj savez, kazao je Muhittin Ataman, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Ankaru u izjavi za Al Jazeeru.

Dodaje, međutim, kako Turska, Katar i oni koji ih žele izolirati smatraju trenutnu političku klimu štetnom i neodrživom.

-Mogli bi se očekivati potezi ka normalizaciji odnosa iz oba tabora u budućnosti i vjerujem kako će biti govora o tome tijekom Erdoganove posjete, ističe je Muhittin Ataman.

Turska testira ruski proturaketni sustav

Turski vojni avioni F-16 u ponedjeljak će preletjeti Ankaru i testirati novi proturaketni sustav S-400, iako Washington pritišće Tursku da odustane od ruskog sustava, objavili su turski mediji.

Nabava sustava S-400 bila je glavni faktor narušavanja odnosa Turske sa Sjedinjenim Državama koje tvrde da ruski proturaketni sustav nije kompatibilan s obranom NATO-a i predstavlja prijetnju borbenim zrakoplovima Lockheed Martin F-35. 

U nedjelju je ured guvernera objavio da će turski F-16 letjeti iznad Ankare u ponedjeljak i utorak kako bi testirali novi zračni obrambeni sustav.  

Turski CNN i drugi mediji navode da će se testirati samo radarski sustav S-400.

S-400 je počeo pristizati u Ankaru prošlog srpnja, ali još uvijek nije operativan.

 

M.M.