Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio “skoro” potpisivanje uredbe o uvođenju sankcija turskim čelnicima, te naglasio da će zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu i povećati carine na čelik za pedeset posto, kao odgovor na ofenzivu Ankare na sjeveroistoku Sirije.

-Uskoro ću potpisati uredbu o uvođenju sankcija protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi turskom destabiliziranju sjeveroistoka Sirije, naveo je Trump u priopćenju.

U njemu se ne navodi koje će osobe biti obuhvaćene, ali se naglašava da će uredba omogućiti Washingtonu “moćne dodatne sankcije” onima koji bi mogli biti uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstrukciju prekida vatre, te onemogućavanje raseljenima da se vrate kućama.

-Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave tim opasnim i uništavajućim putem, dodao je.

Ponovio je i da će povući ostale američke vojnike iz Sirije, osim male skupine na jugu zemlje, te rekao da će oni biti preraspodijeljeni u druge dijelove regije kako bi nadzirali situaciju.

Podsjetimo, turska vojska ušla je u Siriju i pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu na snage sirijskih Kurda koje su u tom području porazile džihadiste IS-a.

Gotovo 800 stranaca povezanih s IS-om iskoristilo je napad turske vojske i pobjeglo iz logora Ain Isa, u blizini sirijskog grada Rake.

-To je direktna potpora novom rađanju IS-a, priopćila je kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno neophodno spriječiiti oživljavanje" Islamske države uslijed turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača.

 

M.M.