Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić novinarima je ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu rekao kako je Vučićeva Srbija stavljena na crnu listu FAFT-a (Financial Action Task Force), međuvladine organizacije koja se bori protiv pranja novca i financiranja terorističkih organizacija, piše Glas Slavonije.

- Srbija je stavljena na crnu listu zajedno s Jemenom, Sirijom, Irakom, s državama koje sudjeluju u pranju novca i čije institucije to ne sprječavaju, čije institucije ne sprječavaju dotok novca terorističkim organizacijama. To naša vlada skriva od javnosti - rekao je Tadić, dodajući kako je s te liste skinuta Bosna i Heregovina “a Srbija je stavljena, što je čini jedinom zemljom na Balkanu koja je našla mjesto na listi zajedno s ocrnjenim zemljama".

Podsjetio je kako je “više puta govorio da su ljudi koji su danas na vlasti u Srbiji, oni koji su prodavali oružje ilegalno terorističkim skupinama i različitim paradržavniom entitetima u svijetu, a posljedica svega je da je Srbija sada na crnoj listi".

Spomenuo je i ubojstvo jednoga od vođa Srba na Kosovu, Olivera Ivanovića, koje je za njega “zakonomjerno toj vezi organiziranog kriminala, pranja novca i povezanosti Srbije s najcrnijim državama svijeta”.

- Sve ovo je uvezano u zajednički sustav, a to je povezanost države s organiziranim kriminalom, države koja proizvodi rizik za život ne samo građanina kakav je bio Oliver Ivanović, nego za sve građane. Ubojstvo Olivera Ivanovića je četvrto političko ubojstvo koje se u zadnja dva desetljeća dogodilo u Srbiji i mi smo jedina zemlja na tlu Europe gdje se dogodilo nešto što bi moralo izazvati sram kod svih predstavnika države – rekao je Tadić, i podsjetio kako je Ivanović upozoravao na prijetnje svojih sunarodnjaka koji se nisu slagali s njegovom politikom, ali država i sigurnosne službe kojima se obraćao nisu ga zaštitili.

 

M.M.