Teze i mitovi o navodnoj odgovornosti Republike Hrvatske za podjelu BiH i bošnjačko-hrvatski ratni sukob stalna su pojava u medijskom prostoru, kako Republike Hrvatske, tako i BiH. Upravo te teze temelj su i rada Haškog tužiteljstva, koje nastoji dokazati kako je upravo službeni Zagrab na čelu s Franjom Tuđmanom, zajedno sa Slobodanom Miloševićem, najodgovorniji za ratnu kataklizmu koja je zadesila BiH.

 

Boljim poznavateljima tadašnjih prilika poznato je kako su spomenute teze zapravo sračunato prikrivanje uloge velikih sila vezanih za ratove vođene tijekom raspada Jugoslavije.

Takva gledišta neizravno potvrđuje i profesor Francis Boyle, nekadašnji  pravni savjetnik i odvjetnik Alije Izetbegovića u pregovorima vođenim oko uspostavljanja mirovnog plana za BiH.  U razgovoru za sarajevski DEPO PORTAL Boyle pojašnjava zašto, po njegovom mišljenju, još uvijek nije kasno da BiH tuži Veliku Britaniju, koja je, kako tvrdi, stajala iza plana uništenja BiH.

-"Alija Izetbegović mi je dao ovlasti da pokušam ispregovarati alternativu planu međunarodne zajednice poznatom pod nazivom kao Owen-Stoltenbergov plan. Moj savjet je bio da se kao model za unutarnje uređenja BiH uzme političko uređenje Švicarske, međutim Owen i Stoltenberg i njihovi odvjetnici odbili su pregovarati, jer je njihov plan bio potpuno uništenje BiH. Odbili su prihvatiti bilo kakav kompromis, kao i prijedlog da BiH bude reorganizirana po uzoru na Švicarsku", tvrdi Boyle.

Američki odvjetnik također navodi kako se tijekom pregovora u Ženevi, vođenih 1993., sastao s bošnjačkim izaslanstvom predvođenim Alijom Izetbegovićem, predloživši im da podignu tužbu protiv Velike Britanije.

-"Morali smo to uraditi kako bismo pokušali zaustaviti dalje cijepanje BiH i pokušali ukinuti  embargo na uvoz naoružanja", tvrdi Doyle i navodi kako ga je naposljetku Alija Izetbegović ovlastio da podigne tužbu protiv Velike Britanije.

-"Sve je bilo spremno za saslušanje na Međunarodnom sudu, na kojem sam Britaniju optužio za pomaganje u genocidu protiv stanovnika BiH, međutim, britanska Vlada je zaprijetila bošnjačkom vodstvu da će oni presjeći sav dovoz hrane u BiH ukoliko meni bude dopušteno da ih tužim. U to vrijeme, hrana je uvožena preko vojne baze pod nadzorom Amerikanaca do Sarajevskog aerodroma, koji je bio pod nadzorom britanskih i francuskih vojnih snaga. Pod tim okolnostima i imajući u vidu da je to bila izuzetno teška zima 1993. godine, tadašnje bošnjačke vlasti su bile primorane povući tužbu protiv Velike Britanije. Kada sam povlačio tužbu, rekao sam Međunarodnom sudu da je to učinjeno pod prijetnjama i da BiH zadržava pravo da tuži Veliku Britaniju u budućnosti. Tako, ukoliko BiH ikada odluči tužiti Veliku Britaniju, ona to i dalje može napraviti", tvrdi Francis Boyle.

Govoreći o razlozima ovakve britanske uloge Boyle kaže: "Znate, Britanci su navikli na to da istrebljuju ljude, da ih dijele i to njima ne smeta. Napravili su to u Palestini, Irskoj, Indiji, a tada su planirali da to urade i u BiH. Lord Owen je vjerovao da bi mu to moglo donijeti Nobelovu nagradu za mir, pa je regrutirao Stoltenberga iz Norveške."

Međutim, Boyle također ustrajava na podjeli krivnje između Srbije i Hrvatske. Prema njegovim gledištima "i Franjo Tuđman je, nakon sastanka s Miloševićem u Karađorđevu, vodio svoj rat protiv Bosne".

"Tuđman je", tvrdi Boyle, "dao naredbu HVO-u da uđe u rat, kao što je i hrvatsku vojsku poslao da napadne Bosnu. Oko 5.000 hrvatskih trupa, zajedno s HVO-om, napale su Bosnu. Na suđenju generalu HVO-a Blaškiću pred Međunarodnim sudu za zločine u bivšoj Jugoslaviji, na kojem sam sudjelovao kao svjedok-ekspert, tužiteljstvo je iznijelo kako je Vance-Owenov plan bio zeleno svjetlo za Tuđmana da napadne Bosnu. Kada se to dogodilo, neprekidno sam od Predsjedništva tražio da tužimo Hrvatsku na Međunarodnom sudu, ali nikad nisam dobio odobrenje", tvrdi nekadašnji odvjetnik Alije Izetbegovića.

>Boyle i nadalje istrajava na potpunom izjednačavanju krivnje između Srbije i Hrvatske.

-"U proljeće 1993. vodio se rat na dva fronta, s Jugoslavijom na jednoj strani i Hrvatskom na drugoj. Kad se pojavio Owen-Stoltenbergov plan - koji je bio dizajniran tako da pola BiH, koliko su već imali, pripadne Jugoslaviji, da Herceg-Bosna pripadne Tuđmanu i Hrvatskoj, a da muslimanska državica koja bi ostala bude ubrzo izbrisana – otišao sam u sjedište UN-a, gdje sam proveo cijeli dan objašnjavajući situaciju veleposlanicima".

Na koncu američki odvjetnik iznosi stav kako na razumijevanje oko BiH nije naišao ni u UN-u, potvrđujući tako tezu da je nestanak BiH bio, i ostao, dio međunarodnog plana širih razmjera.

"Pravnici UN-a su napustili i iznevjerili svako načelo Ujedinjenih naroda. Morate razumjeti, barem u vrijeme Owen-Stoltenbergovog plana, cijela UN birokracija i svi njihovi pravnici bili su protiv Bosne, oni bi je bili uništili samo da su mogli. Isto je i sa Europskom unijom i njihovim pravnicima – ni njima se nije moglo vjerovati", zaključuje Doyle.

 

M.J.