Politički analitičari ocijenili su da će o glasačima Miroslava Škore ovisiti rezultati 2. kruga predsjedničkih izbora, pri čemu Dragan Bagić smatra da pobjedu može odnijeti SDP-ov kandidat Zoran Milanović, a Davor Gjenero i Žarko Puhovski tvrde da će to biti Kolinda Grabar-Kitarović.

Analizirajući te izborne rezultate, Puhovski je ustvrdio da su oni pokazali snagu dvaju tradicionalno najjačih stranaka u Hrvatskoj - HDZ-a i SDP-a.

"Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspio postići dobre rezultate svoga kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete", kazao je.

Smatra da je HDZ-ova stranačka mašinerija nalošiju kandidatkinju uspjela progurati u drugi krug izbora.

"Milanović je formalno pobjednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu", kazao je za u razgovoru za Hinu Gjenero.

Glasovi desnice na ovim su izborima bili podijeljeni između Škore, koji je više glasova birača osvojio u Slavoniji, i Grabar-Kitarović, koja je više birača osvojila u Dalmaciji, složili su se politički analitičari.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmacijiji, Bagić objašnjava time da je taj dio Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

"Slavonija je nešto manje lojalna i u više su navrata birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije", kazao je.

Gjenero smatra su za loš rezultat Grabar-Kitarović u Slavoniji odgovorni problemi koje HDZ ima na tom području, a pogotovo u Osječko-baranjskoj županiji.

Na pitanje kome će u drugom krugu ići glasovi Miroslava Škore, analitičari Gjenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj u konačnici, donijeti pobjedu.

"Škorini glasovi, u omjeru dva prema jedan, ići će Grabar-Kitarović, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobijedi u drugom krugu", ustvrdio je Puhovski.

Gjenero je ustvrdio da će glavnina tih glasača procijeniti da je racionalno glasati za Grabar-Kitarović. On i Bagić, međutim, smatraju, da će jedan malen dio glasova otići i Zoranu Milanoviću.

Međutim, Gjenero procjenjuje da, iako Milanović u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi s formalnom prednošću, ima lošu ishodišnu poziciju.

Pobjedu Grabar-Kitarović, iako je slabija na izborima 2014. godine, predviđa i Puhovski, koji tvrdi da je ipak daleko od toga da bude poražena.

Bagić je pak ustvrdio, da veće šanse za pobjedu u 2. krugu izbora, iako će jedan dio Škorinih glasova ići Grabar-Kitarović, ima njezin protukandidat Milanović.

"Matematički gledano, Grabar-Kitarović ima bolju startnu poziciju, ali psihološki i politički bolju poziciju ima Milanović jer ima pozitivan trend, dok ona ima negativni i gubitnički trend. On ima šansu pobijediti ako uspije mobilizirati nove birače", ocijenio je.

Podsjetimo, u drugi krug predsjedničkih izbora, koji se održavaju 5. prosinca ulaze Milanović te HDZ-ova Grabar-Kitarović.

Milanović je osvojio 29,55 glasova, iza njega je Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,65 posto, dok je nezavisni kandidat Miroslav Škoro osvojio 24,43 posto. Za Mislava Kolakušića glasalo je 5,87 posto, dok je Dario Juričan osvojio 4,61 posto glasova.

 

M.M.