Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ustvrdio je da Hrvatska ne smije graditi Pelješki most prije nego što se definira pomorska granica između dvije zemlje i BiH osigura pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru ustrajući tako na najnovijem bošnjačkom osporavanje ključnog hrvatskog projekta povezivanja teritorija.

-Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru - izjavio je Izetbegović u intervjuu kojega je u nedjelju objavioi portal Faktor.ba.

Čelnik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH tvrdi kako je riječ o jasnim stajalištima BiH još od 2007. s kojima je, kako kaže, upoznat i hrvatski državni vrh.

-Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je točno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, točno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007., koji se nakon toga nije mijenjao - kazao je Izetbegović.

Naveo je i druge primjere kojoj se bošnjačkoj strani ne sviđaju.

-Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet Republika Srpska. Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama - ustvrdio je Izetbegović.

Kovač: Izetbegovićeve izjave nisu stav BiH

Komentirajući Izetbegovićev istup, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavio je kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka.

-Što se tiče Pelješkog mosta do sada se nitko nije oglasio kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini - kazao je Kovač.

Dodao je kako izgradnju Pelješkog mosta pokušava zaustaviti jedna politička stranka.

-Mi smo do sada imali samo izjave čelnika jedne od stranaka u BiH, konkretno gospodina Bakira Izetbegovića i SDA. Imamo i izjavu predstavnika jedne druge velike bošnjačke stranke SBB (Stranke za bolju budućnost BiH) gospodina Damira Arnauta u Slobodnoj Dalmaciji prije nekoliko dana. Prema tome nije riječ o službenoj politici BiH, jer pored Bošnjaka u BiH žive i Hrvati i Srbi kao narodi koji su državotvorni - rekao je Kovač dodavši kako Hrvatska želi imati prijateljske odnose s Bošnjacima.

Ne očekuje probleme u vezi s gradnjom Pelješkog mosta.

-Očekujem da ćemo vrlo brzo, za koju godinu, imati napokon uspostavljenu direktnu vezu između juga Hrvatske i drugog dijela Hrvatske Pelješkim mostom - zaključio je Kovač, dodavši kako nije riječ samo o hrvatskom projektu nego je to i projekt Europske unije.

 

M.M.