Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Halid Genjac izjavio je u subotu da Hrvatska obmanjuje javnost, institucije UN-a i EU-a netočno tvrdeći da ima suglasnost Bosne i Hercegovine za izgradnju pelješkog mosta.

Genjac je optužio Hrvatsku da se prema bosanskohercegovačkim teritorijalnim vodama i njezinu pravu na pristup otvorenome moru ophodi suprotno UN-ovoj konvenciji.

-Netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svom teritoriju jer morske vode ispod Pelješkog mosta nisu i ne mogu biti hrvatske niti unutrašnje vode nego međunarodne vode koje se protežu od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Nedopustivom gradnjom mosta bi se blokirala ta jedina pomorska veza BiH i BiH bi se pretvorila u kopnom zaključanu državu, a odsjecanjem od međunarodnih voda država bi bila spriječena da ostvaruje prava koja joj pripadaju kao pomorskoj državi. Uprkos svemu navedenom, napadajući suverenitet BiH i kršenjem konvencije, Hrvatska insistira na gradnji Pelješkog mosta - istakao je Genjac.

Očekuje podršku i pomoć pri revidiranju odluke Europske komisije o dodjeli finansijskih sredstava za izgradnju Pelješkog mosta.

-SDA će u pismu koje je pripremila informisati sve evropske parlamentarce o navedenim činjenicama, zamoliti za podršku i pomoć pri revidiranju odluke Evropske komisije o dodjeli finansijskih sredstava jer smatramo da se desio nama neobjašnjiv previd, a s druge strane Predstavnički dom Parlamenta BiH 5. jula zadužio je Vijeće ministara da uputi protestnu notu Hrvatskoj u kojoj će tražiti obustavu svih aktivnosti do postizanja potrebnih sporazuma. Očekujemo od Vijeća ministara da provede taj zaključak", kazao je Genjac, dodavši da se dogovorom sve može riješiti, ali da je u suprotnom moguće da BiH u relevantnim međunarodnim sudskim institucijama zatraži ispunjavanje svojih prava.

Inicijativu bošnjačke strane komentirao je u nedjelju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

-Takvo što se neće dogoditi. To su vjerojatno pojedinačni pokušaji skupljanja poena u jednom dijelu političkog spektra u BiH - rekao je Gordan Jandroković i naglasio da Hrvatska ide s izgradnjom Pelješkog mosta. 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ocijenila je da nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta.

-Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta s obzirom na to da je Europska komisija odlukom od 7. lipnja odobrila projekt Pelješkog mosta kao najveći projekt u ovoj financijskoj perspektivi. Nema nikakvih međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo izgradnju ovog projekta - ocijenila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. 

Politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić nije iznenađen ovakvim postupkom vrha SDA.

- Nakon sage s arbitražnom odlukom i postupaka Slovenije, uslijedile su poruke iz Srbije vezane za granicu na Dunavu. Nakon toga, sasvim očekivano, dolazi i ova vika iz najjače bošnjačke stranke za koju analitičari upozoravaju da je u izravnim kontaktima s najačom turskom strankom, onom turskog predsjednika Erdogana. Sve to treba gledati u kontekstu najnovijih preslagivanja na jugoistoku Europe u kome Turska, Rusija pa i Njemačka imaju svoje interese. Interes Turske nije europeizacija BiH. Naprotiv! Stoga se već dugo očekuje slijed poteza kojim će bošnjačko političko vodstvo razotkriti svoje stvarne nakane. Ovo je jedan od njih - istaknuo je Zdunić.

R.H.