Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je ustvrdio da su navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH "lažni i neutemeljeni", predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović izjavila je kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, a ne može se zanemariti niti ''utjecaj nekih drugih država'' na BiH, te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički neovisnu BiH, s tri jednakopravna naroda.

-Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti' - istaknula je Grabar- Kitarović tijekom posjeta Dubrovniku.

Naglasila je pri tom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

-Republika Hrvatska dijeli 1001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora - upozorila je Grabar- Kitarović.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, je reagirajući na tvrdnje hrvatskih medija da SIPA u svom izvješću navodno upozorava da BiH postaje središte vehabizma, istaknuo kako je potrebno utvrditi da li je te informacije izmislila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske ili Večernji list.

-Moramo raditi na procesuiranju svih oblika ekstremizma i svega što ima obilježje terorizma. Mislim da je neprimjereno ono što su uradili SOA ili Večernji list. Pozivam direktora SOA-e da se oglasi i odgovori na pitanje otkud im te informacije. Dokument i informacije SIPA-e su izmišljeni, SIPA nikada nije izdala ovaj izvještaj i nije ga pravila, pogotovo pod naslovom koji je naveden - sve je lažno i namješteno, a sada treba otkriti ko je odgovoran za to - izjavio je Mektić na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

 

M.M.