U srijedu, 15. veljače u HMI je započeo ovogodišnji ciklus razgovora s hrvatskim iseljenicima, pokrenut prije dvije godine,  pod nazivom „Srijedom u Matici“ Osma po redu Matičina tribina ugostila je bračni par Butković. Sa Slavicom i Ivanom Butkovićem razgovara je Ljerka Galic, voditeljica  Matičina odsjeka iseljeničke baštine, koja uvijek vodi ove zanimljive tribine.

U nazočnosti Matičine ravnateljice, Katarine Fuček i gostiju, uglavnom povratnika iz Australije, nazočnima su se predstavili gosti, koji su u zanimljivom razgovoru nazočnima govorili o svom iseljeničkom putu i povratku u domovinu.

Nakon djetinjstva i školovanja u Zagrebu, Ivo Butković sa svoja dva brata 1960 iz Hrvatske odlazi u Australiju, gdje je proveo 29 godina baveći se ponajviše novinarstvom. Sudjelovao je u pokretanju nekoliko hrvatskih časopisa, a bio je urednik hrvatske tjedne novine „Hrvatski vjesnik“ od 1983- 1992. Od svog dolaska u Australiju bio je aktivan u društveno političkom radu u hrvatskoj zajednici, promicao je hrvatstvo, odgajao mladež u hrvatskom duhu. Bio je predsjednik Hrvatskog kluba u Sydneyu 1972, te sabornik Hrvatskog narodnog vijeća 1989. godine  Supruga Slavica došla je za njim 1963. godine, te je aktivno djelovala u hrvatskoj zajednici. Želja za povratkom ipak je nadvladala, te obitelj Butković sa sinom Jasenom, nakon uspostave hrvatske države, opet živi u Zagrebu. “ Treba raditi na tome da se što više Hrvata vrati u Hrvatsku. Ovdje je još uvijek nazočna kriva predođba o iseljeništvu, a oni su veliki potencijal ako ih znamo za Hrvatsku iskoristiti u pozitivnom smislu. Velika je šteta za Hrvatsku što ima takav stav prema iseljenim Hrvatima. Jedina svjetla točka je Hrvatska matica iseljenika, koja oduvijek brine o Hrvatima izvan domovine“, naglasio je Ivan Butković, te dodao kako  sin Jasen uvijek zna reći kako je bolji život u Australiji, no u Hrvatskoj je puno ljepše. U Hrvatskoj je Jasen osnovao Hrvatski kriket klub i ovdje djeluju tri kriket kluba: Zagrebu, Splitu i Visu.

Na prijedlog Hrvatske matice iseljenika, Ivan Butković je 1996 godine odlikovan redom Hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske  i dobrobit njezinih građana.

 

Željka Lešić / HMI