„Smij i suze starega Splita“, najdugovječnija festivalska predstava, i ove je godine na programu Splitskog ljeta. Praizvedena 2010. godine, ova dramska predstava pršti duhom splitskih prošlih vremena, a istovremeno je obojana univerzalnim, civilizacijski važnim upitima.

Pod redateljskom palicom Gorana Golovka a u scenskoj adaptaciji i dramatizaciji Olje Lozice junaci intimnih zapisa splitskog pošćera Ivana Kovačića, ljetopisca svakodnevnog života Splita, onakvog kakav je bio prije više od stotinu godina, „oživjela“ je i na 67. Splitskom ljetu, izvedbama u subotu i nedjelju 24. i 25. srpnja s početkom u 21 sat.

Na pozornici na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan, na "Judinoj ledini“ kako je to staro, razoreno i napušteno splitsko groblje nadahnuto nazvao pjesnik Tonči Petrasov Marović, u glumačkoj igri pred gledateljima ponovno su se pojavili članovi obitelji, velovaroški susjedi, pa i sam pisac Ivan Kovačić u njegovim zapisanim sjećanjima na vlastito djetinjstvo. Scenska adaptacija ove motivima izdašne proze na mitskom Sustipanu, na kojem je stvarno i metaforički pokopan i stari Split su i stvarni junaci drame, nizom naturalističkih vinjeta oživljuje tu davnu stvarnost kao daleki odjek davnoga djetinjstva, bolno sjećanje i sjetnu ljepotu. Kroz obredne “smij i suze“ sudionika koji su svoje duše utkali u zrak, zemlju, kamen i more ovoga našeg grada, neminovno se pitamo po kojim to načelima živimo danas? Predstava Smij i suze starega Splita prigoda je da zastanemo, sjetimo se i krenemo dalje sa sviješću da načela tih ljudi nisu bila puka ispraznost, već način opstanka i njegovanja kulturnog i urbanog identiteta čijem urušavanju svjedočimo.

Ulogu babe Filomene Kovačić ove godine po prvi put, umjesto preminule Zoje Odak, tumači Marija Šegvić. Splićanka, glumica mlađeg naraštaja, diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2012. i do sada igrala u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara, Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, zagrebačkim kazalištima Trešnja, Hrvatskom narodnom kazalištu i Zagrebačkom kazalištu mladih. Ulogu malog Ivana Kovačića tumači, kao i prijašnjih godina, Ratko Glavina a ostali protagonisti su: Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić Tudor, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Luka Čerjan, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković i Goran Marković.

 

Dragica Zeljko Selak

Foto: Arhiva HNK-a Split