U subotu 13. ožujka 2022. u Stonu je održana izborna skupština Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika na kojem je za predsjednicu izabrana Anita Martinac.

Uz Anitu Martinac za članove Upravnog odbora izabrani su akademik Luko Paljetak, Ivan Kramar, Pero Pavlović i Miljenko Stojić.

Skupštini su prisustvovali predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i tajnik DHK Marko Gregur.

Predsjednik Krilić nije krio zadovoljstvo oživljavanjem ovog ogranka jer je riječ o iznimno važnom ogranku Društva hrvatskih književnika koji okuplja književnike s prostora južne Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Molise-Italija.

Tajnik Gregur upoznao je nazočne o planovima i trenutnim aktivnostima DHK, te ih je pozvao na aktivnije učešće i u samoj Središnjici.

O važnosti i potrebama Južnohrvatskog ogranka DHK govorili su akademik Luko Paljetak, Stjepan Šešelj, Miljenko Stojić, Ivan Kramar i akademik Šimun Musa.

Nakon izborne procedure jednoglasnom odlukom izabrana je Anita Martinac, koja je u zahvali na povjerenju istaknula kako je svjesna odgovornosti ukazane časti ostalih književnica i književnika.

Također, pozdravljena je inicijativa da se nastave aktivnosti oko organiziranja tradicionalnih Neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta, pjesničke manifestacije Maslini u lice, te Četvrtog međudržavnog susret hrvatske književnosti.

 

M.J.