U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu je u ponedjeljak 7. veljače, obilježena je 77. obljetnica stradanja franjevaca i puka u kao ”Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega” u crkvi Bezgrešnog začeća BDM.

Svetu misu predvodio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, v.d. Pročelnika Katedre moralne teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju trinaestorice svećenika.

Prof. Matulić osvrnuo se na nemile događaje u veljači ’45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini u Drugom svjetskom ratu te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju i da Evanđelje poziva na oprost. “Naša je dužnost znati imena nalogodavaca i izvršitelja zločina, kao i same zločinačke ideologije, ali isto tako naša je dužnost oprostiti ubojicama jer nas na to poziva Gospodin naš Isus Krist”!

Prije svečanog blagoslova, domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi uputio je riječi hrvatskim braniteljima, svećenicima, pjevačima, časnim sestrama, Zavičajnoj zajednici Široki Brijeg na suorganizaciji, te vjernicima podrijetlom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvu Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Zbog epidemioloških mjera nije održano tradicionalno druženje u dvorani samostana nakon svete mise.

M.M.