Ravnopravnost Hrvata i euroatlanski put BiH vanjskopolitički je prioritet HDZ-a i nove hrvatske vlade sa mnom kao premijerom na čelu, rekao je u subotu u Mostaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju kandidata ove stranke u 11. izbornoj jedinici.

Podsjetio je kako su dva HDZ-a imali ključnu ulogu u kordiniranju aktivnosti i lobiranju zahvaljujući kojima je BiH početkom ove godine uspijela podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

- Posebno smatram važnim da je ta aplikacija podnesena u vrijeme predsjedavanja Predsjedništvom BiH Dragana Čovića, čime se pokazalo da su Hrvati predvodnici u euroaatlanskim integracijama BiH - kazao je Plenković.

Prisjetio se i sinnergijskog učinka dviju stranaka i zasluga eurozastupnika HDZ-a u usvjaju Rezolicije Europskog parlamenta koja zagovara ustavnu reformu BiH na načelima federalizma, decentralizacije, supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

– Želimo pomoći u ustavnoj reformi kako bi se implementirala, ta načela, pomoći u obnovi gospodarstva i demografskoj obnovi, kako bi Hrvati ostali živjeti u svojoj domovini BiH, kao ravnopravan narod - kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na "kafanske" istupe svog konkurenta Zorana Milanovića.

-Kao odgovoran političar ja jednako govorim i javno i na zatvorenim sastancima i moj stav je respekt i poštovanje prema susjednoj BiH, za razliku od nekih čiji rječnik je ispod razine krčme - kazao je Plenković, aludirajući na istup predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je za BiH rekao da je to “bih shit država”.

Čović: Iz 11 izborne jedinice HDZ će imati sva tri zastupnika

Predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio se Plenkoviću na svemu što je uradio kao zastupnik u Europskom parlamentu i u pomoći da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU. Kazao je i kako HDZ, kad je riječ o izborima za Hrvatski sabor, nema alternativu u BiH.

-Budite uvjereni da će iz 11 izborne jedinice HDZ imati sva tri zastupnika. A onda moramo raditi na tome da se za sljedeće izbore otvore konzularna predstavništva još barem u Srednjoj Bosni i Livnu, kako bi omogućili većem broju Hrvata- državljana Hrvatske glasovanje na hrvatskim izborima - upozorio je Čović.

Kazao je kako na osnovu stalnih konakata s Bruxellesom vjeruje kako će BiH već do kraja mjeseca dobiti zeleno svjetlo od Europske unije, odnosno pozitivnu ocjenu kredibilnosti podnesene aplikacije, nakon čega slijedi dostavljanje upitnika iz Bruxellesa.

- Isto tako, očekujemo aktiviranja MAP-a do kraja godine - kazao je Čović, dodajući kako vjeruje da će hrvatsko pitanje u BiH biti rješeno u naredne dvije godine.

Ljubić: Želim u Saboru do kraja otvoriti hrvatsko pitanje u BiH

Voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici, Božo Ljubić, inače predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kazao je kako mu je cilj nastaviti svoj mandat u Hrvatskom saboru, kako bi se u Hrvatskom saboru do kraja otvorilo hrvatsko pitanje u BiH.

-Republika Hrvatske, kao članica Europske unije i NATO-a i supotpisnica Daytonskog sporazuma ima sve istrumente doprinijeti da se Bosna i Hercegovina uredi na načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstituitivnih naroda. Hrvatska također, treba ustrajati na tome da ima svog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i zato što i prema svom Ustavu ima odgovornost za položaj Hrvata u BiH - kazao je Ljubić.

Naglasio je i da će se kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagati za zaštitu hrvatskih branitelja u BiH i njihovo statusno izjednačavanja s hrvatskim braniteljima u RH, te za korištenje povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje gospodarskih projekta na hrvatskim područjima u BiH, kako bi se zaustavilo iseljavanje maladih iz BiH.

Ustvrdio je i kako su ovi izbori za Hrvatski sabor utakmica između HDZ-a i onih koji su, kako je rekao, Hrvate izvan Hrvatske htjeli izbaciti iz Hrvatskog ustava i Hrvatskog sabora, aludirajući na SDP.

-HDZ je, bar sačuvao princip da Hrvati izvan Hrvatske budu predstavljeni u Hrvatskom saboru, a na nama je da taj princip sada sačuvamo i nadogradimo - kazao je Ljubić, te pozvao sve birače da glasaju za listu HDZ-a u 11. izbornoj jedinici kazavši da “svaki glas koji nije za HDZ je glas za SDP”.

Inače na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici uz voditelja liste Božu Ljubića, na drugom je mjestu Željko Raguž, potom dr Vjekoslav Jeleč, te Davor Čordaš .

 

M.J.