Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dobitnica je Fulbrightove nagrada za životno djelo, zbog "iznimnih postignuća i doprinosa u diplomaciji i javnoj službi". Nagrada joj je uručena na svečanoj ceremoniji u Arlingtonu.

- S ovom nagradom Udruženje Fulbright večeras odaje počast istaknutoj političarki za njezino čelništvo u NATO-u i njezinu snažnu posvećenost ne samo transatlantskoj zajednici već i vrijednostima te zajednice, izjava je Reubena Brigetyja, dekana Elliott School of International Affairsa.

Nagradu za životno djelo, koju je Fulbright ove godine dodijelio i uglednoj novinarki Melissi Block te nagrađivanom arhitektu Jamesu Polsheku, Grabar Kitarović posvetila je svojoj obitelji i Hrvatskoj.

- Mojoj zemlji koja je toliko uložila u mene, mom voljenom narodu koji je - u djeliću vremena, promatrano s gledišta povijesti čovječanstva - toliko postigao, i postao uspješan primjer složenog tranzicijskog procesa, i koji će postići još puno više, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica.

Govorila je o tome što je Fulbright program značio za nju, o svojoj viziji liderstva, izazovima današnjice, principima u koje vjeruje- kredibilnosti, dosljednosti i hrabrosti.

Program Fulbright "rođen" je nakon 2. svjetskog rata. Inicirao  ga je senator William Fulbright u vremenima kaosa i podjela, vjerujući da se diplomacija vodi na mnogim razinama. Od tada je program završilo više od 380 tisuća polaznika iz SAD-a i više od 160 država svijeta. Među njima je i 37 onih koji su postali čelnici svojih država.

Podsjetimo, na Sveučilištu George Washington Kolinda Grabar Kitarović provela je akademsku godinu posvećenu međunarodnim odnosima i suvremenim sigurnosnim izazovima. U Washington je stigla nakon diplomatskog mandata u Kanadi, a njezin boravak na uglednom sveučilištu ostavio je trag.

- Bila je odličan student, upoznala je puno ljudi i uspostavila odnos s američkim narodom. I to je stvarno važno. I kada smo razmišljali o ovogodišnjim dobitnicima nagrade za životno djelo koje želimo dati polazniku našeg programa, složili smo se, ona je perfektan odabir, rekao je John Bader, izvršni direktor Udruga Fulbright.

M.M.