Ne stišavaju se komentari oko susreta pape Franje i patrijarha Kirila. Ruski mediji pišu da je do sastanka došlo jer taj susret odgovara interesima Kremlja.

-Na taj se način umanjuje napor Zapada da se Rusiju izolira zbog Ukrajine. Odgovara mu i to da se Rusija prikaže kao zaštitnica progonjenih kršćana na Bliskom Istoku i u Siriji, iako ondje zdušno pomaže režim Bašara al-Asada - upozorava novinar Damir Matković u komentaru pod naslovom "Uloga Zadra u crkvenom raskolu".

Upozorava na čvrste veze Vladimira Putina s Ruskom pravoslavnom crkvom.

-Čak se govori da je nakon smrti patrijarha Alekseja II. Ridigera (poslavenjenog Nijemca rođenog u Estoniji), između tri kandidata upravo Putin odlučio da novi patrijarh bude Kiril - navodi Matković.

Propitujući životopis patrijarha Kirila, Matković upozorava i na tvrdnje bivših ruskih disidenata koji upozoravaju kako je bez suradnje s KGB-om takvu karijeru bilo nemoguće ostvariti.

-Vladimir Gundjajev (1946.), kako mu je svjetovno ime, rođen je u Lenjingradu, baš kao i Putin. Završio je sjemenište 1969. i već sa 25 godina imenovan je predstavnikom patrijarhata u Ženevi, što je vrlo „političko“ mjesto – jer trebalo je u zapadnoj javnosti poricati da su u SSSR-u vjernici izloženi progonu. Nakon zaređenja 10 godina bio je rektor Pravoslavne akademije u Lenjingradu. Od 1978. episkop i zatim mitropolit Smolenska i Kalinjingrada, i naposlijetku „ministar vanjskih poslova“ moskovskog patrijarhata. Bivši disidenti kažu da bi mu, bez suradnje s KGB-om, takvu karijeru bilo nemoguće ostvariti. Kiril je odšutio aneksiju Krima, ali je glasno podržao rusku intervenciju u Siriji - zaključuje Matković.

 

M.M.