Slovensko vladino povjerenstvo za pitanja masovnih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata predstavilo je u četvrtak rezultate istraživanja masovne grobnice u mjestu Mostec kod Brežica. Od 25. kolovoza do ovog tjedna otkopani su posmrtni ostaci barem 139 ljudi, javlja Direktno.hr.

Konačna brojka žrtava još je nepoznata, a pretpostavlja se da se radi većinom o pripadnicima tzv. poraženih vojski, ali ima i ostataka civila i žena.

Pronađena su tri mjesta u rovu u kojem su nađeni ostaci triju skupina žrtava i dijelovi predmeta koji su im pripadali, te ostaci streljiva različitoga kalibra.

Ti predmeti govore da su žrtve bile "slovenskog, hrvatskog i njemačkog podrijetla", skoro svi su ubijeni bez obuće i većine odjeće, a većina kostura ima primjetne znakove na kostima ruku koje svjedoče da su prilikom egzekucije bili vezani žicom s rukama otraga, tvrdi slovensko vladino povjerenstvo, dodavši da mjesto stradanja sugerira kako je većina ubijenih ustrijeljena na rubu rova, ili kada su u njega pali.

Slovenski napori u istraživanju ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata naišli su i na pozornost u Hrvatskoj.

Bivši ministar zdravstva i obrane, profesor Andrija Hebrang smatra da Hrvatska u istraživanju komunističkih zločina i grobnica silno zaostaje u odnosu na Sloveniju.

"Slovenija ima organiziranu instituciju izvan vlade koja se bavi otkopavanjem masovnih grobnica. To je jedino i najbolje rješenje i Slovenci tu zaista prednjače. Mi, nažalost, kasnimo 30 godina. Postoji oko 940 lokaliteta koje nismo još otkopali. Pa samo u Macelju 13 tisuća žrtava čeka da ih se otkopa, a to nitko nije napravio u 30 godina samostalne hrvatske države.

Razlika je i u tome što Slovenci imaju centralno državno groblje za žrtve zločina, ali imaju i plan iskopavanja koji ima smisla. Ja sam računao kako bi ovim tempom Hrvatskoj trebalo jedno 350 do 400 godina za iskopati sve grobnice i lokalitete. U vrijeme HDZ-ove vlade mi smo osnovali ured izvan vlade koji je funkcioniralo slično kao slovenski, bio je plan osnovati 20 županijskih podružnica. Nažalost, Milanovićeva vlast ga je ukinula nakon što smo iskopali tri lokaliteta u Gračanima. Plenkovićeva vlada nije vratila ured nego se odlučila za jedno krnje rješenje", pojasnio je Hebrang. 

Dr. Hebrang nam je detaljnije obrazložio koji su najveći organizacijski problemi ''hrvatskog pristupa'' istraživanja ratnih  i poratnih žrtava.

"Ministarstvo hrvatskih branitelja nema organizacijskih kapaciteta za otkopati sva ta grobišta, ono je jedna centralizirana institucija. Ne može ni aplicirati za europske fondove. Moramo se, nažalost, samo zahvaliti Slovencima što otkopavaju grobnice u kojima su i hrvatske žrtve.

Postoje i dva velika pravna i organizacija problema u 'hrvatskom pristupu' istraživanja žrtava Drugog svjetskog rata. Otkopavanja se rade bez plana o konačnom prebivalištu, ne uzimaju se DNK materijali pokojnika, zbog toga se ne može ni povezivati rodbina u budućnosti, a druga bitna stvar je što se odmah ne pokreću istrage nakon otkopavanja grobnice. Svjedoci smo da nitko nije ni presuđen za ubojstva nakon rata u Hrvatskoj, a nisu se ni pokretale istrage", istaknuo je Hebrang.

Na kraju smo Hebranga pitali i kako komentira optužbe slovenskog premijera Janeza Janše da bivše komunističke strukture opstruiraju istrage i u Sloveniji.

"Postoje opstrukcije i u Sloveniji naravno, kod njih su također u strukturama vlasti potomci i sljedbenici članova SKJ, ali oni su puno više učinili od nas u istraživanju žrtava zahvaljujući radu nekoliko hrabrih istraživača, ali i zbog postojanja nezavisnog ureda koji postoji izvan vlade", zaključio je Hebrang u izjavi za Direktno.

R.H.