Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović i član Predsjedništva HDZ-a, za Večernji list ustvrdio kako je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kao političku akciju kojoj je bio cilj podizanje političkog rejtinga ove stranke.

-Moj je osobni stav da je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kao političku akciju kojoj je bio cilj da si HNS podigne politički rejting, što je apsolutno vidljivo iz izjava ministrice Divjak koja je prvo govorila da stoji iza prosvjeda prosvjetara pa je kasnije rekla da neće sudjelovati u pripetavanju između premijera Plenkovića i školskih sindikata, istaknuo je.

Postupke ministrice Divjak smatra nekorektnim.

-Nekorektno je od ministrice da se ograđuje od prosvjeda koji je zajedno s HNS-om inicirala – rekao je Anušić za Večernji list, dodajući kako smatra da je ministrica pozornost trebala usmjeriti na reformu školstva i da je pravo pitanje je li saživjela škola za život.

-Ispada da je prosvjed smokvin list za projekte i reforme u školstvu – poručio je Anušić.

Prosuđuje kako su se prosvjedu učitelja priključile i ostale političke opcije kojima je jedini cilj destabilizacija i rušenje Vlade.

U prilog tome ide e-mail koji je u posjedu Večernjeg lista, a koji je Željka Markić uputila svojim pristašama pozivajući ih da se pridruže prosvjedu na Trgu bana Jelačića jer je “premijer Plenković taj prevažni resor obrazovanja povjerio HNS-u, stranci poznatoj po korupcijskim aferama koju podupire više od 1 posto građana”.

-Vlada RH je ponudila ukupno povećanje plaća za više od 20 posto i onda je nekorektno i dalje inzistirati na prosvjedu koji ponajprije šteti djeci i normalnom funkcioniranju društva jer roditelji koji su zaposleni nemaju kamo s djecom. Ovaj prosvjed sve više prerasta u politički prosvjed koji podržavaju oporbene političke opcije i udruge. Štrajk se mora pod hitno prekinuti jer najviše šteti djeci. Ova Vlada podignula je minimalnu plaću, povećala je božićnice, regres… i to sve u 3,5 godine mandata u kojem je morala ispravljati pogreške prethodnih Vlada, a posebno Milanovićeve, koje su smanjivale prava radnika. Kada je riječ o sindikatima, njihovi zahtjevi prerastaju ultimatume, a za dogovor je potrebno dvoje – zaključio je Anušić u izjavi za Večernji list.

 

M.M.