Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je presudu Radovanu Karadžiću, situaciju vezanu za Uljanik, kao i sastanak s predstavnicima inicijative #Spasime

- Žalbeno je vijeće zaključilo da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je preinačena prvostupanjska presuda. Potvrda osobne odgovornosti za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima. Smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi i metode označeni kao zločini protiv čovječnosti. Izražavamo žaljenje što nisu utvrdili odgovornost genocida u ostalim dijelovima BiH te za UZP kojim bi se ove zločine povezalo s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu s Miloševićem - istaknuo je.

Osvrnuo se i na situaciju s Uljanikom.

- Sve se opcije razmatraju. Razgovaramo s novoodabranim strateškim partnerom, Upravom te ministarstvima. Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo kakve odluke koja se u dogledno vrijeme mora donijeti. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije koje podrazumijevaju i razgovor s Europskom komisijom, što se može u ovom trenutku učiniti. Moramo voditi računa o toj grani gospodarstva te i o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije te reperkusije na zaposlenike i radnike - rekao je.

Komentirao je susret s Jelenom Veljačom i predstavnicima inicijative #Spasime.- Pozdravljamo tu inicijativu, zajednički smo dogovorili ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilja, strože kažnjavanje počinitelja, bolju podršku žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na tu temu. Bit će ustrojen i telefon za žrtve nasilja. Sve žrtve će se moći javljati i policiji, pa će oni poduzimati mjere u ovakvim kriznim situacijama - poručio je te dodao kako od ministara očekuje da se maksimalno uključe u provedbu Istanbulske konvencije te da cijelo društvo zajednički napravi značajne iskorake u rješavanju problema nasilja u obitelji, koji je u punoj većoj mjeri prisutan nego što to govore službene statistike.

 

M.M.