Na konferenciji u hotelu Esplanade u Zagrebu premijer Tihomir Orešković predstavio je glavne odrednice proračuna, koji bi trebao biti gotov do 10. ožujka.

Predsjednik Vlade je u svom izlaganju rekao kako strani investitori vjeruju ovoj vladi, počeli su kupovati naše obveznice.

-Europska komisija vrlo je jasno iznijela koje promjene moramo uvesti da bismo promijenili investicijsku klimu. Na svim susretima, od Kietzbühela do Londona, dobio sam poruku da smo krenuli dobro, ali i da se mnogo više očekuje od Hrvatske. Krenuli smo, ali ne dovoljno brzo. Trebamo pojačati suradnju sa susjedima. Bitno mi je promijeniti klimu -naglasio je.

Govoreći o prvim koracima Vlade, rekao je kako je za njega HEP strateška tvrtka. Nije zaobišao male i srednje poduzetnike. Rekao je kako se ovih dana susreo s partnerima iz HAMAG-a, HBOR-a i banaka kako bi razgovarali o stvaranju fonda od 500 milijuna eura za pomoć srednjim i malim poduzetnicima.

-Od Europske unije povukli smo 200 milijuna eura, od HBOR-a ćemo povući još 200 i od banaka možda još 200 - istaknuo je premijer Orešković.

Istaknuo je i kako je LNG jedan od strateških projekata a upozorio je na neiskorišteni potencijal u poljoprivredi.

-U poljoprivredi imamo golem neiskorišteni potencijal. Reforme su nužne u području zdravstva i za taj posao trebat ćemo sposobne ljude - naveo je Orešković.

>>Tihomir Orešković: LNG i Jadransko-jonski plinovod su strateški projekti u energetici

I HAC je naveo kao stratešku tvrtku s dugom od oko 4,5 milijardi eura. Rekao je kako će u svrhu saniranja duga HAC-a, koji iznos oko 4,5 milijardi eura, biti potrebno koristiti drugi mirovinski stup ali i građanima omogućiti da kroz IPO (inicijalnu ponudu dionica) investiraju u autoceste.

-To ćemo prezentirati kad bude pravo vrijeme, ali idemo u tom smjeru - dodao je Orešković.

Nakon premijerove prezentacije govorio je ministar financija Zdravko Marić, istaknuvši kako je ključ proračuna rashodovna strana.

- Zabrinjavaju me trendovi u povećanju javnog duga i on je jedan od glavnih makroekonomskih problema. Uz taj javni dug koji želimo smanjiti i stabilizirati moramo voditi računa i o gosodarskom rastu. Balansiranje fiskalne konsolidacije i gospodarskog rasta je riskantan - naglasio je Marić.

U raspravi su sudjelovali i guverner HNB-a Boris Vujčić, ekonomistica Svjetske banke u Zagrebu Sanja Madžarević-Šujster i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

 

M.M.