Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje, to je isti jezik kojimm ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu “Mrš kući”, a od Hrvatske je tražila pare za svoj film, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, komentirajući jučerašnju izjavu drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Podsjetimo, Džaferović je poručio predsjedniku Hrvatske da “više ne dolazi u BiH praviti incidente i probleme, te da vrijeđa Bosnu i Hercegovinu i ponaša se nepristojno u tuđoj kući”.

– Bosna i Hercegovina nije Džaferovićeva kuća, ovo je po Ustavu i Daytonu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, prema tome BiH je i hrvatska kuća. Predsjednik Milanović došao je na poziv Hrvata Viteza, na poziv Sveučilišta u Mostaru, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora u BiH i predstavnika drugih lokalnih zajednica i uvijek je dobro došao, kazao je Čavara za HMS.

Dodao je i kako predsjednik Milanović ne pravi nikakve incidente i probleme, već ukazuje na kršenje prava konstitutivnog hrvatskog naroda, zajamčenih Daytonskim sporazumom, čiji je Hrvatska potpisnik.

– Džaferović priča gluposti kada kaže da je Sud u Strasbourgu naložio Bosni i Hercegovini brisanje etničkog prefiksa ispred imena članova Predsjedništva BiH. To jednostavno nije točno. Umjesto tih podvala, Džaferoviću bi bilo bolje da radi na obnavljanju narušenog povjerenja među konstitutivnim narodima, i zalaže se za poštivanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, a on čini upravo suprotno, kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed, kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara.

 

M.J.