Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je gost Dnevnika Plus RTV Herceg-Bosne. U podužem razgovoru uputio je poruke koje će vjerojatno još dugo odzvanjati Bosnom i Hercegovinom.

U prvom redu tu se misli na ono što je Milanović rekao o stranim veleposlanicima u BIH i raznim diplomatama koji svojim samovoljnim stavovima pokušavaju mijenjati sliku BIH.

-Vjerujte mi da nikoga u NATO-u ne zanima stoji li Dayton u dokumentu ili ne, a netko dovodi u pitanje usvajanje dokumenta zbog toga. Kada bi šefovi tih ljudi iz diplomacije znali sa čime se oni igraju, siguran sam kako ne bi bili sretni zbog toga – poručio je Milanović očito dajući do znanja kako se previše pažnje posvećuje onome što će reći trećerazredni diplomati iz stranih zemalja umjesto da se radi na unutarnjem kompromisu tri konstitutivna naroda.

Milanović je rekao i kako se Ustav BiH poštivao prvih godina nakon rata, a onda je netko počeo čitati drugačije Dayton i Ustav, te činiti suprotno od onoga na čemu je utemeljena današnja BiH.

Osvrnuo se i na dolazak Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

- Ja bih volio da dođe, pitanje je hoće li doći. Sad će ispasti da imam koordiniranu politiku s Rusijom, Srbijom i Dodikom, nemam. Dakle, nemam komunikaciju s njima o toj temi, razgovaram o tome s ljudima u Hrvatskoj, ne u Srbiji, ne u Moskvi rekao je Milanović i dodao:

- Ali funkcija visokog predstavnika je pohabana i potrošena. Ona više nikada neće imati autoritet koji je imala na početku.

Hrvatska je spriječila da Bihać ne bude nova Srebrenica, Tuđman je odlikovao Izetbegovića, BiH nitko neće raskomadati, OHR nikada neće vratiti snagu koju je imao na početku mandata, jasno je da BIH neće u NATO jer to ne žele Srbi i ne treba je tamo gurati nego jamčiti njezinu neutralnost…. To su samo neke od teza koje je Milanović iznio tijekom gostovanja u  Dnevniku Plus RTV Herceg-Bosne.

 

M.M.