Obljetnica Vojno redarstvene operacije oslobođenja doline rijeke Neretve, poznatu kao „Lipanjske zore“ obilježena je u ponedjeljak u Mostaru.

Tim povodom koordinacija braniteljskih udruga HVO obišla je sva spomen obilježja na kojima su poginuli branitelji u obrani Mostara, i to od Ševaš njive, Počitelja, Orlovca, Huma, Kruševa, vojarne Stanislav Baja Kraljević, Rodoča, Jasenica, Cima, Ilića, Stoca, mjesta masovnih grobnica civilnih i vojnih žrtava Uborak i Sutina, Bunu, Rudnik, Orlac, Rašku Gora, Gnojnice, Bijelo Polje, a središnja manifestacija održana je Mostar, nakon koje slijedi obilazak Merdžan glave.

Na središnjoj manifestaciji u Mostaru prisjetili su se svih postrojbi koje su sudjelovale u operaciji, svih poginulih branitelja, s posebnim osvrtom na generala Janka Bobetka i generala Slobodana Praljka čiji je nemjerljiv doprinos u planiranju i koordiniranju operacije.

Sveta misa služena je u Katedrali Marije Majke Crkve, nakon toga položeno je cvijeće i upaljene svijeće na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače a položile su ih: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika predvođeno Milom Pušićem, izaslanstvo veleposlanstva Republike hrvatske predvođeno Ivanom Sabolićem i izaslanstvo Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine predvođeno Markom Stojčićem.

Program je nastavljen svečanom akademijom na kojoj su se govorili predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar Mile Pušić, povjesničar Hrvoje Mandić i predsjednik HNS Dragan Čović. Svečanost je uveličao vojni orkestar i glazbenici.

 

M.J.