Izjava šefa SDA Bakira Izetbegovića, koji zagovara takozvani "Daytona 2", na način da bi konačni rezultat bila BiH s multietničkim regijama, naišla je na oštre reakcije, političkih predstavnika hrvatskog I srpskog naroda u BiH, pišu Nezavisne.com.

"BiH mora dobiti mehanizme koji će deblokirati ove blokade kojima trenutačno svjedočimo. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, mislim da moramo doći do takozvanog Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša BiH - ovo je multietnička zemlja, ovo nije zemlja koja treba biti podijeljena na troje... Ona mora biti miješana. Dugo to traje, ali mislim da će to biti finalni rezultat - BiH s multietničkim regijama", rekao je Izetbegović za N1.

Kožul: Nasilne promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma stvorile neodrživ ustavni i zakonski okvir

Predrag Kožul, zastupnik u parlamentu BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, ističe da su nasilne i jednostrane promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma stvorile neodrživ ustavni i zakonski okvir za BiH. Kako dodaje, najbolje se na aktualnom primjeru Mostara vidi koliko su međunarodne intervencije pogubne.

"S Izetbegovićem se mogu složiti samo o tome da je BiH multietnička i da je to upravo duh i bogatstvo ove zemlje. Ustavna rješenja moraju u najvećoj mjeri uvažavati tu multietničnost i prava naroda. Mi ta rješenja vidimo u zemlji koja je decentralizirana, podijeljena, ali produktivno podijeljena na ravnopravne federalne jedinice u kojima se malobrojnijima ne prijeti nametanjem ustavnih, zakonskih i kadrovskih rješenja", kaže Kožul u izjavi za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, prizivati različite međunarodne administracije da nam riješe političke probleme u zemlji, a istovremeno napadati prve susjede i potpisnike Daytonskog sporazuma zbog interesa za te političke probleme i situaciju u zemlji, nije logično, niti doprinosi rješenju. 

"Rješenju ne doprinosi ni pronalaženje rasista među onim drugima. Rješenje je u međusobnom uvažavanju unutar nas", naglašava Kožul.

Oštre reakcije iz RS-a

Milan Petković, potpredsjednik NS RS-a, kaže da, što se tiče Republike srpske, nije sporan Dayton 2, ali samo na način da BiH bude i formalno konfederacija, odnosno da se povećaju nadležnosti entiteta, ili da se u najgorem slučaju vrate one nadležnosti koje su bile u Daytonu 1.

"Svako drugo raspakiranje Daytona moglo bi samo dovesti do raspada države BiH, a nikako do njene unitarizacije kao što to želi Bakir Izetbegović. On očito želi nastaviti ideologiju svog oca", naveo je Petković u izjavi za Nezavisne.

Davor Šešić, zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, podsjeća da se o Daytonu 2 dugo govori, te da on može biti prihvatljiv samo kada na to pristanu sve strane.

"A to kako Bakir i FBiH vide Dayton 2 je apsolutno neprihvatljivo i to je ono što oni zovu unitarna BiH. To su samo njihove puste želje", zaključio je Šešić.

M.J.