Opća skupština UN-a izglasovala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Kao formalni razlog za izbacivanje Rusije navedeni su izvještaji o “teškom i sistematskom kršenju ljudskih prava”, koje su počinili ruski vojnici u Ukrajini.

Za izbacivanje Rusije glasovale su 93 zemlje uključujući Hrvatsku, BiH ii Srbiju, protiv su bile 24, a 58 ih je bilo suzdržano.

Izbacivanje Rusije su zbog masakra u Buči predložili Velika Britanija i SAD. Prije glasovanja u UN-u ukrajinski ambasador Sergij Kislitsja je optužio Rusiju za “stravična” kršenja ljudskih prava te govorio o masakru u Buči, gradu kod Kijeva u kojem su, optužuje Ukrajina, Rusi pobili na desetke civila.

Ruski predstavnik Genadij Kuzmi osudio je glasovanje. Rusiju su podržale Sjeverna Koreja i Sirija.

Komentirajućiglasovanje Srbije za suspendiranje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da je Srbija bila ucijenjena, podsjetivši pri tom na odluku EU da samo do 15. svibnja Srbija može uvoziti naftu, ali bi tada cijena bila trostruko skuplja.

“Nama lebdi ‘nuklearni udar’ na Srbiju, a to su sankcije protiv Srbije”, upozorio je Vučić, napominjući da Srbija neće otimati rusku imovinu i da je čak spremna da se odrekne prava preče kupovine u NIS-u.

M.M.