Britanski general Nick Carter, načelnik glavnoga stožera britanske vojske, izjavio je za Times Radio da postoji veći rizik od izbijanja napetosti u novoj eri “multipolarnog svijeta” u kome se vlade natječu za različite ciljeve i različite agende.

“Mislim da moramo biti pažljivi da se ne dopusti ratoborna priroda nekih od naših politika i da se završi u poziciji u kojoj eskalacija vodi do pogrešne računice”, izjavio je on u intervjuu koji će biti emitiran u nedjelju.

Napetosti su u porastu u istočnoj Europi u posljednjim tjednima nakon što je Europska unija optužila Bjelorusiju da je avionima prebacila tisuće migranata kako bi stvorila humanitarnu krizu na granici s članicom EU Poljskom, u sporu koji prijeti da uvuče Rusiju i NATO.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je izjavio da nenajavljene vježbe NATO-a u Crnom moru predstavljaju ozbiljan izazov za Moskvu i da Rusija nema ništa s krizom između njene bliske saveznice Bjelorusije i 27-članog bloka.

Carter je izjavio da su autoritarni suparnici spremni iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju kao što su migranti, povišene cijene plina, snage koje djeluju u njihovo ime i kibernetski napadi.

“Karakter ratovanja se promijenio”, kazao je.

Nakon bipolarnog svijeta u Hladnom ratu i unipolarog svijeta američke dominacije, diplomati se sada suočavaju sa složenijim multipolarnim svijetom, kazao je on, dodajući da “tradicionalna diplomatska sredstva i mehanizmi” iz vremena Hladnog rata više nisu na raspolaganju.

“Bez tih sredstava i mehanizama postoji veći rizik da te eskalacije mogu dovesti do pogrešnih procjena. Stoga, mislim da je to istinski izazov kome se moramo suprotstaviti”, kazao je britanski general, prenosi Reuters.

 

M.M.