Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je održala konferenciju za medije o širenju koronavirusa i o efikasnosti mjera koje su države poduzele kako bi zaštitile stanovništvo. Švedska je navedena da bi mogla biti jedan od primjera jer je na pandemiju reagirala bez restriktivnih mjera i drugačijim pristupom.

CNBC je objavio snimku konferencije na kojoj su govorili predstavnici WHO-a, među kojima je bio i izvršni direktor programa hitnih slučajeva u zdravstvu pri WHO Michael Ryan.

Ryan je, prije nego je spomenuo Švedsku, zapravo problematizirao nedostatak antitijela u krvi koji bi zapravo pružili dodatni imunitet svim ljudima da im se ne vrati ili da ne obole od koronavirusa. Spomenuo je imunitet stada koji se nastoji postići, te kazao da Švedska može poslužiti kao primjer je je na zarazu nastojala odgovoriti drugačijim pristupom.

"I u Švedskoj je, kao i u ostalim zemljama, zabilježen veliki broj zaraženih i umrlih koronavirusom, pogotovo starijih, međutim, rizik da se bolest ponovno vrati ili da obole od COVID-19 je mnogo veći u zemljama koje su uvele mjere zabrane ili karantene i tzv. represivne mjere, nego, naprimjer, u Švedskoj koja nije pribjegla takvim metodama", kazao je Ryan.

Ryan je pojasnio svoje mišljenje i naglasio zbog čega smatra da je efikasnije nekim drugim pristupom spriječiti zarazu, a ne strogim mjerama.

"Iako su mjere karantene u mnogim zemljama donesene brzo i mogli bi reći na vrijeme, veliki propust je napravljen time što se nisu više posvetili pronalasku prvih slučajeva zaraze, kao i traganju za kontaktima zaraženog i većem broju testiranja, kao i boljoj usuglašenosti u zajednici", pojasnio je Ryan.

Posebno je naglasio da se zemlje trebaju ugledati na Švedsku ako žele postići "novo normalno" stanje u svom društvu.

 

M.M.