Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika RH, najoštrije osuđuju izjave predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Josipa Đakića kojima je pokušao diskreditirati savjetnika za branitelje predsjednice Republike Hrvatske i člana Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deura

"Pokušaj kompromitiranja Ante Deura iznošenjem laži u javni prostor, nije samo napad na njega kao čovjeka, već i napad na njega kao hrvatskog ratnog vojnog invalida, vukovarskog veterana, pripadnika gardijskih postrojbi, ali i pokušaj sramoćenja braniteljske populacije. Zbog istine objavite zapisnik sa sjednice Saborskog odbora za ratne veterane. 

Gospodina Đakića, stoga pozivamo da javno kaže zašto kao predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, na Dnevni red nije uvrstio Zaključak s radnog sastanka predstavnika braniteljskih udruga s predsjednikom Hrvatskog sabora vezan uz Kršenje, odnosno (ne)provedbu deklaracije o Domovinskom ratu te sve učestalije blaćenje i omalovažavanje Republike Hrvatske, a što je bio dužan učiniti? 

Gospodinu Đakiću - čije djelovanje sve manje ima veze s onima koje bi trebao zastupati, a sve više s politikantstvom - stoga poručujemo da ako, kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, ne poštujete nas branitelje, barem poštuje institucije Republike Hrvatske u čijem radu sudjeluje. A ako ni to ne želi, smatramo da nema legitimitet zastupati hrvatske branitelje te ga pozivamo da odstupi s dužnost predsjednika Odbora. Domovini uvijek vjerni," piše u priopćenju koje potpisuju predsjednici Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras te Saveza udruga branitelja radnika RH Siniša Mastelić.

Deur: To nije moj prijedlog

Podsjetimo, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za branitelje Ante Deur rekao je kako on kao član saborskog Odbora za ratne veterane nije predložio da se Dan antifašističke borbe više ne obilježava kao blagdan.

Nakon što je saborski Odbor za ratne veterane predložio amandman na Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, po kojemu bi se Dan Hrvatskoga sabora 8. listopada, umjesto kao spomendan, slavio kao blagdan, a Dan antifašističke borbe 22. lipnja 'postao' spomendan, u medijima se pojavila informacija da je predsjednik tog odbora Josip Đakić rekao da je takav amandman predložio savjetnik predsjednice RH za branitelje.

-Ne, nije ni u kom slučaju, nije mi to palo na pamet, niti znam uopće je li to netko spomenuo na Odboru za veterane, odgovorio je Deur na pitanje je li to njegov prijedlog, ističući kako ne zna što je potaknulo Đakića da ga označi kao predlagatelja ukidanja Dana antifašističke borbe kao praznika.

 

M.M.