Samo lud čovjek mogao bi se složiti sa IDS-ovim prebacivanjem odgovornosti na Vladu za propast Uljanika. Da nije smiješno, bilo bi žalosno, istaknuo je bivši saborski zastupnik Damir Kajin nakon prozivki iz IDS-a na račun Vlade.

Umjesto da vrhuška IDS-a podnese ostavku oni u napadu vide najbolju obranu, ocijenio je Kajin.

-Očekujem da će se Vlada RH i pravna država ozbiljnije pozabaviti situacijom u Istri jer Uljanik je samo vrh sante leda o kojoj desetak godina upozoravam. Krajnja odgovornost države bila bi da raspiše prijevremene izbore za Županiju i Grad Pulu.

Definirao je tko je sve odgovoran za krah Uljanika.

-1. Uprave, poglavito ona koja je osmislila privatizaciju Uljanik plovidbe. Jednako tako i ona koja je pristala na tobožnje radničko dioničarstvo, a lijepo sam im govorio: "To će biti kraj Uljanika".

2. Jakovčić, Miletić, Flego... jer su bili na čelu izvršne vlasti u Istri.

3. Aktualni sindikati koji drže NO, postavljaju uprave, biraju strateške partnere, izabiru direktora i dr. te izvode performanse umjesto da se posvete završetku preostalih 3-4 broda.

4. Revizori i Jadranbrod koji su dostavljali "kvazi" revizorska izviješća.

5. Vlada Zorana Milanovića koja je nonšalantno izdavala jamstva. Osobno sam tražio na zahtjev Rossande jedno u iznosu od 120 mil. $, ali sam upozoravao Vladu da Uljanik gradi brodove sa 15 mil. $ gubitaka, kao što sam bio protiv privatizacije Uljanika 2013., kao što sam odgovarao Rossandu da uđe u 3. maj, kao što sam nagovarao Sanadera 2007/08 da pristane na ulazak Uljanika u Viktor Lenac, a što se potom pokazalo sjajnim jer je to brodogradilište izišlo iz stečaja.

Nažalost, 2017. Jakovčić nas je zatekao izjavom da bi u Uljanik grupu mogla ući Palumbo grupa iz Napolija što se dogodilo 2018. 2019. dvojica vlasnika te grupe nepravomoćno su osuđena na 6 godina zatvora u Italiji).

6. Institucije, prije svega DORH, koji zna tko se od kooperanata bogatio na Uljaniku.

7. Oni radnici koji nisu radili ali su iz Uljanika odnosili što se odnijeti dalo.

8. ISTARSKI MEDIJI

9. Vlada premijera Plenkovića koja je u siječnju 2018. bivšoj upravi na dispoziciju prepustila 96 mil.€, (plus 175 mil. kn za plaće), a znala je da posrnulo brodogradilište taj novac ne može vratiti.

10. Inertna istarska oporba

Prozivati vladu koja će za Uljanik u 2018. i 2019. morati izdvojiti 4.5 mlrd.kn je u najmanju ruku hrabro, istaknuo je Kajin, dodajući kako to nije drsko, neodgovorno, bezobrazno, već mizerno.

-Umjesto da se lokalna vlast pozabavi sama sa sobom, a uskoro bi slična sudbina mogla zadesiti još jednog pulskog brodara, oni napadaju Vladu. Što su Miletić, Flego i Jakovčić učinili da pomognu Uljaniku? Ništa. Onda barem ušutite. Uljanik je uništio IDS. Trostruko više su potrošili na jelo i piće 2013. nego na pomoć radnicima Uljanika. Ljudi odlaze vani zbog lokalne politike. Istrijani, otvorite oči! - zaključio je Kajin.

R.H.