„Ili si igrač ili si igračka“ - rekao je Drago Prgomet u razgovoru za HRT-ov Dnevnik u kojemu je pokušao rasvijetliti svoju ulogu i osvijetliti obraz nakon skandaloznog tajnog sastanka s Milanovićem u stanu i organizaciji Ante Kotromanovića.

Nakon što je Prgomet pred čitavom hrvatskom javnošću raskrinkan kao zakulisni igrač SDP-a koji se skrivao pod Mostom, režimski mediji krenuli su u protuuadar kako bi sanirali štetu i koliko-toliko sačuvali više nego uzdrmani ugled ovog „igrača - a ne igračku“ koji se od „žrtve“ HDZ-a i Karamarka, pretvorio u „izdajnika“, ili „dno dna“ kako bi to rekao Stipe Petrina.

Činjenica je da je zaslugom medija, koji su sustavno gradili imidž žrtve, Prgomet u 1. izbornoj uspio dobiti 18% glasova i čak tri mandata. Kada se usporede prethodni puno bolji izborni rezultati HDZ-a, s ovim posljednjim, posve je očito da je veliki broj HDZ-ovih birača nasjeo na priču o Dragi Prgometu, umiljatom i dragom čovjeku koji je htio demokratizirati HDZ, ali mu to „okrutni“ Karamarko nije dopustio.

Iako su zaklusane igre s SDP-om u koje se upleo, pokazale njegove prave namjere i narav, Prgomet se još više sam raskrinkao kada je, pred čitavom hrvatskom javnošću u spomenutom HRT-ovu Dnevniku, dao do znanja što je za njega politika i što on ond nje očekuje. Ne zanimaju njega nikakvi opći i nacionalni interesi, ne zanima njega demokratizacija HDZ-a, ne zanima njega Hrvatske. On samo želi biti igrač, a ne igračka. Ako je on igrač, onda netko drugi treba biti igračka. Taj drugi to smo mi hrvatski birači, to je hrvatski narod, to je hrvatska država.

U zvjerinjaku u kojemu svi žele biti igrači, a druge koristiti kao igračke, igrač lako može postati igračka, a lovac lovina. Sve je, naime, očitije da je Milanović napravio sačekušu, te javno pripustio medije da poslikaju famozni susret s Prgometom. Logično je pitanje zašto bi Milanović razotkrivao tajne dogovore u kojima i sam sudjeluje? Odgovor upućuje na zaključak da Milanović ide na stvaranje razdora i rušenje trećeg Neretvanskog mosta, kao bi iz njegovih krhotina prikupio potreban broj mandata i sastavio vladu. Prgomet nema uzmaka, prokazan je kao SDP-ov igrač i izdajnik Mosta. Njegov politički opstanak sada je vezan isključivo uz SDP, i to na način da mora za sobom povući najmanje 7 zastupnika iz Mosta. To je onaj mininalni broj koji bi Milanoviću eventualno omogućio sastavljanje vlade.

Ali baš kao i o u onim klišeiziranim reklamama: „ni to nije sve!“ Igrač Prgomet je postao lutka na koncu SDP-a i zbog sumnjivih okolnosti u kojima je upisao i obranio magistarski rad prije nego što je stekao diplomu Medicinskog fakultata u Zagrebu, te doktorirao u istoj akademskoj godini kada je i diplomirao. Da taj famozni slučaj nije prazna priča uopućuje i istraga koju je proveo DORH, a na koju se morao očitovati resorni ministar Siniša Varga.

„Ali ni to nije sve“ reći će ista naporna reklama. Tu je i obiteljska veza. Miju Prgometa, brata našeg „igrača“, koji je i potpredsjednik HSU-a, Zoran Milanović i Tihomir Jakovina imenovali su u Nadzorni odbor Hrvatskih šuma. Osim unosnih poslova, koje je od HEP-a dobila tvrtka ARMUS d.o.o., čiji je vlasnik Mijo Prgomet, njega se, zajedno s još nekima iz SDP-ova Slavonsko-brodskog lobija na čelu sa Tihomirom Jakovinom i Ivanom Pavelićem, spominje se i u kontekstu niza afera u Hrvatskim šumama.

Sve se dakle preklopilo. Osobna i obiteljska umreženost drage Prgometa sa SDP-om, afere i sumnjive okolnosti vezane uz njegov magisterij, te napokon skandal u kojemu su otkriveni njegov zaplotnjački dogovori s Milanovićem, spleli su mrežu oko igrača Drage Prgometa i učinili ga igračkom, štoviše lutkom na koncu, s kojom se Milanović i njegova družina mogu poigravati do mile volje.

Hrvatskim biračima ostaje gorak okus što su se navukli na tanak led igrača Prgometa, te mu gotovo iz samilosti iskazali onako veliko povjerenje na prošlotjednim izborima.

Zapavo cijela ta priča s projektom Most je šizofrena, gotovo psihijatrijski slučaj. Pojavli su se kao novost na hrvatskom politčkom nebu, nudeći nešto novo nakon HDZ-ova i SDP-ova političkog duopola. Suprotno prijeizbornim najavama, nakon izbora ultimativno traže veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, iako su ih (neopravdano) izjednačili i proglasili uzrokom svega zla. Na vrhu piramide bio bi Most koji bi upravljao i moderirao radom velike koalicije. Ovakav prijedlog ne samo da nema veze s pameću nego, i upravo stoga, ne postoji nigdje u svijetu.

Ali ovaj prijedlog nikako nije bezazlen. On bi bio potpuno otuđenje i smrt parlamentarne demokracije. On bi značio da neka „nevidljiva ruka“ upravlja Hrvatskom i određuje našu sudbinu. Sve se to poklapa s činjenicom da moćni oligarsi finacijski i logistički stoje iza projekta Most. To je vrlo jezgrovito poručio u nedavnom intervjuu za Jutarnji Branko Roglić jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, čovjek koji je uoči predsjedničkih izbora javno dao potporu Ivi Josipoviću: „Za Hrvatsku bi bilo dobro da dobije tehničku stručnu Vladu koja će provesti reforme i u kojoj će Most nastupati kao svojevrsni jamac da će se one provesti.“ Ako dakle neka tehnička vlada, iza koje stoje financijski oligarsi treba odlučivati o Hrvatskoj, pravo pitanje je: gdje je tu hrvatski narod, gdje je tu njegova demokratsko pravo na izbor, gdje su tu standardi koji vrijede za sve demokratske države?

Psihijatar Petrov precijenio se i preračunao. Čini se da se da bi on sada htio ponovljene izbore. Doista, nakon što su otkrivene brojne laži i obmane, ponovljeni izbori bili bi najbolje rješenje! Upravo stoga Milanović, Pusićka i Prgomet vode bjesomučnu trku kako bi iz napuklog Mosta otrgnuli što više mandata i sklepali kakvu – takvu vladu. Baš prema načelu: sve za vlast – vlast ni za što!

 

Mato Kros