"I mi svojega Šeksa imamo"! - vjerojatno je uzviknuo Zoran Milanovic, kad su mu onomad predstavili "diva iz Pule", mladoga istarskog SDP-ovca Peđu Grbina.

Ne znamo kad su se i kako upoznali, no nije ni bitno jer Peđa je jednostavno mlad i uspješan čovjek, koji je za svojih 36 godina života uspio ostvariti karijeru, na kojoj bi mu pozavidjeli ćak i prvi doseljenici na Divlji Zapad. Postati predsjednikom saborskoga Odbora za Ustav, Poslovnik i politićki sustav, u svojemu prvom političkom i zastupničkom angažmanu... e za to morate biti ili nobelovac ili, jednostavno, vojnik Partije. Pošto nije poznato da je Peđa dobio Nobela, bit ce da je prije ovo drugo.

Nećemo se ovdje baviti životopisom osebujnoga Peđe, iako je zanimljivo znati da se već kao 19-godisnjak učlanio u SDP, kao 26-godisnjak već ima svoj odvjetnički ured u Puli, a nakon Gradskoga vijeća Pule i Hrvatskoga Sabora vjerojatno bi i zasjeo u fotelju Ministra pravosuđa, da nije nadolazećih izbora i poraza Zorana Milanovića.

Na svu sreću taj film nećemo gledati, ali to nas ne priječi da zagrebemo malo ispod kože našega "Velog Jože". Ne ulazeći u načine i postavke svemirskih tijela, zahvaljujuci kojima je uspio postati "vodeći ustavnopravni stručnjak", te u borbi protiv vlastite gluposti ujediniti čak i ideološki nepomirljive ustavnopravne "lisce"  Branka Smerdela i Vladimira Šeksa, rado ćemo se pozabaviti jednom nepoznatom "sitnicom" iz Peđina „savršena“ CV-a.

Rakar "provalio" Peđin sukob interesa

Sitnicom, koju ne bismo ni otkrili da nije Marka Rakara, blogera, internetskog aktivista i komunikacijskog savjetnika, poznatijeg kao nesuđenog zamjenika predstojnika Josipovićeva ureda. Nesuđenog, jer je "pao" na Poreznoj. No, to je neka druga priča...

Pedantni je Rakar, naime, sastavio Tablicu poslovne povezanosti svih kandidata za Hrvatski Sabor. A u njoj ... gle čuda! Peđa Grbin, 2010-2014. - prokurist tvrtke Victoria Delfin!? Što je sad to? Kakav prokurist, što je to, kakva Victoria Delfin!?

Konzultirali smo Zakon o trgovačkim drustvima, koji kaže: "Prokurist je ovlašten poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun trgovačkog društva, te ga zastupati u postupcima pred upravnim i drugim državnim tijelima, ustanovama, te državnim i izabranim sudovima (arbitražama)".

A tvrtka Victoria Delfin d.o.o.? Sudski registar kaže da je osnovana 2010. u Puli i da se bavi... pa malo je reći svime! Od turizma, preko ugostiteljstva, građevine, do cateringa, wellnessa i javnoga prijevoza. Popis je podugačak, čak  i poprilično zagonetan, jer lakše bi bilo nabrojati čime se sve ne bave u toj Victoriji... Prava mala državica

Sudski registar kaze dalje: osnivači i članovi Uprave Anton i Aferdita Jakupi. Prokurist Peđa Grbin.

I to bi otprilike bilo to.

E sad... što uvaženi saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav radi u toj tvrtki od 2010., znači od njezina osnutka, pa sve do 2014.?
I zašto je, pobogu taj podatak USKRATIO Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, iako ga je bio DUŽAN prijaviti?

Znači četiri je godine kao pulski gradski vijećnik te dvije godine kao saborski zastupnik bio u očitom SUKOBU INTERESA!

Zastupnik klana Osmani u Istri

A tko su Anton i Aferdita Jakupi? Možda je lakše pitanje tko je obitelj Jakupi?
Braća Jakupi, Kole, Pjetraj i Anton poznatiji su europskoj nego hrvatskoj javnosti. Ali i policiji. Njihova je imena teško naći u hrvatskim medijima, osim podatka da je Anton Jakupi preuzeo vođenje poslova od svojega brata Koleta, koji odslužuje kaznu zatvora u Puli, zbog naručivanja ubojstva iz 2006. godine.

Više o njima znaju njemački mediji, koji ih dovode u vezu s albanskom mafijom u svojoj zemlji, točnije klanom Osmani iz Hamburga.

Ponešto znaju i česki i slovački mediji, jer se poslovi Jakupijevih odvijaju uglavnom na relaciji Bratislava, Prag, Rovinj. Imaju oni nešto poslovnih kontakata i u Beču...
Uglavnom, u svim ovim europskim metropolama registrirane su njihove tvrtke i oni, kao njihovi vlasnici. S pripadajućim adresama.

Jedna od tih tvrtki, Victoria Immobilien iz Beča, stoji iza gradnje Shopping Malla Pula, najvećeg shopping centra od Rijeke do Kopra. Imena koja se spominju u ovoj priči još su zanimljivija, no rijetkima poznata. Riječ je o dva biznismena, Marek Zvara iz Česke i Predrag Đordjevic iz Hrvatske. Usput rečeno Peđa Đorđević je bio, a možda je i još, bliski partner poznatih „hrvatskih biznismena“ Ante Nobila i Miće Carića. Zvara je suvlasnik austrijske tvrtke, na čijem je čelu Anton Jakupi, a ta tvrtka KUPUJE(!?) projekt gradnje trgovačkog centra u Puli. Investitor je tvrtka CCS ulaganja iz Zagreba, na cijem je celu Đorđevic, koji je u predstečajnoj nagodbi kupio i pulsku Puljanku.

Malo komplicirano, zar ne?

Možda nekima, ali svakako ne bi trebalo biti i junaku naše priče, Peđi Grbinu. Zašto? Pa zato što je on, svo ovo vrijeme, u kojemu su se ove kupnje, gradnje,  preprodaje i prodaje događale bio PROKURIST tvrtke Victoria Delfin.
Uz jednu malu, sitnu napomenu.

U isto je vrijeme bio i gradski vijećnik i saborski zastupnik. I ne, svoju ulogu u tvrtki nije prijavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Iako je morao.

Kao što bi morao objasniti i čime se ta tvrtka bavila i još se bavi, tko su braća Jakupi i još nekoliko sitnica, koje bi Povjerenstvo silno zanimalo.
Teško da je riječ o zaboravu. Ta nije zaboravio prijaviti svoja dva osobna vozila, stara 7 i 8 godina i nekoliko paketa dionica.

Ovo je jednostavno prešutio. I zbog toga nije kažnjen.No, ima vremena, mlad je.
Tek mu je 36..., a silno je želio postati SDP-ov Vladimi Šeks!

 

V. Ljubanić