Putnička luka Gaženica u Zadru pobijedila je na prestižnom izboru za najbolju svjetsku luku. Pobjednik je proglašen na najvećem svjetskom sajmu industrije kružnih putovanja u Hamburgu.

Gaženici su konkurirali japanska i norveška luka. Ocjenjivao se rad lučkih uprava, odnosno koliko su uprave uspjele dići svoj promet kružnih putovanja. Upravo u tom segmentu zadarska Gaženica učinila je veliki napredak - s početnih 20.000 porast je zabilježen čak do 200.000 putnika.

- Sva "krema" cruise businessa danas je ovdje. Svi žele vidjeti Zadar. Velika većina nikada nije čula za Zadar, ali će od danas znati. Šansu koju imamo moramo iskoristiti, pred nama je velika budućnost, kazao je župan zadarske županije Božidar Longin.

Zadarski novi terminal može odjedanput prihvatiti čak 14.000 putnika. Danas ih je stiglo kruzerom više od 2000. Čeka ih čak 30 autobusa koji će ih provesti diljem županije i šire.

I sam ulazak u finale natjecanja u Hamburgu, što dosad nije uspjelo nijednoj hrvatskoj luci, uspjeh je i prigoda za ostavljanje dojma na sve bitne svjetske igrače u poslu s kruzerima. Prije pet godina kroz luku je prošlo samo 50.000 putnika, lani više od 160.000, a ove godine očekuje ih se oko 190.000.

Do prije koju godinu Zadar je bio nepoznat na rutama kružnih krstarenja. Budući da Hrvatska i Zadar nemaju velikog iskustva u vođenju tog dijela poslovanja luke terminal je dan na dvadesetogodišnju koncesiju kineskoj kompaniji.

M.M.