Lucija Čolak iz Gruda dobitnica je ovogodišnje “International Design Award” u Los Angelesu.

Kako se i zašto ukorijenila ta pretpostavka da su Hercegovke „opasne“? Odrasti u kršu, među golim kamenom, vedro plavim nebom i suncem koji grije, čini se, jače nego igdje drugo, značilo je izrasti u poseban karakter. Nigdje ljudi s tolikim ponosom u glasu ne ističu mjesto odakle su potekli, kao – Hercegovci. Onako, što bi se reklo, iz punih usta, visoko uzdignute glave i s nekom posebnom emocijom, prkosnom ljepotom, tek kako to izgovore one, Hercegovke, izgovore ono „Hercegovka“. S punim pravom i na ponos sebi i Hercegovini može to izreći Lucija Čolak.

Ona je tako u veoma jakoj konkurenciji uspjela svojim kreacijama očarati modni svijet.

- Nakon što sam magistrirala Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, svoj mali svijet mode sam nastavila kreirati u Grudama u krojačkom salonu “Kašmir” čija sam ponosna vlasnica. Cijeli život vodim se idejama koje su uvijek bile drugačije od komercijalnih trendova, oduvijek me zanimalo kako dizajnirati odjevni komad koji niko do sada nije nosio, koji zapravo nikada prije nije viđen. Dizajnirajući u tišini, radeći prvenstveno iz ljubavi prema ovom poslu. U listopadu sam se prijavila na “International Design Award”. Inače natjecanje se organizira i održava na godišnjoj razini u Los Angelesu, međutim ceremonija dodjele nagrade ove godine u uvjetima pandemije održala se online - otkrila je za Avaz Lucija Čolak.

Natjecanje se organizira od 2007. godine, a pokrenuto je od strane grupe Farmani,međunarodne organizacije osnovane u SAD-u, koja djeluje globalno od 1985. godine te u području mode, fotografije i dizajna organizira čitav niz natjecanja poput spomenutoga, s ciljem prepoznavanja mladih umjetnika i dizajnera te njihova nagrađivanja i brendiranja.

- Na natjecanje sam se prijavila s nekoliko kreacija, koje uključuju koktel haljinu sa mrežastim materijalima sve do vjenčanice koja je za jedan od materijala imala nojevo perje. Vodeći motiv moje prijave bili su valovi i nabori, spajanje asimetričnih dijelova u simetrične cjeline, s naglaskom na grandioznost ženskog vrata, ramena i linije ruku. Materijali kojim sam se služila u izradi kreacija bili su pretežno organdi, brokat, til, svila i razne vrste mrežastih materijala. U mojoj kategoriji gdje je sudjelovalo više od tisuću mladih dizajnera iz cijelog svijeta osvojila sam laskavu nagradu “Ida International Award”, tj. osvojila sam zlato u kategoriji modnog dizajna. Ova nagrada za mene je veliko priznanje, motivirala me da se upustim u nove projekte - zaključila je Lucija.

Što reći već potvrditi rečeno: Gruđanke moderuše uvik bile

 

Nikola Šimić Tonin