Stavljanje kineskog Huaweia na američku crnu listu, trebao je smanjiti izvoz potencijalno visoke rizične kineske tehnologije. Sankcije su bile usmjerene na Huaweijevu 5G opremu, ali najteže je pogođen pametni telefon kineske tvrtke, piše Forbes.com/.

Prije dolaska pod sankcije Huawei je bio na korak do stvaranja više prihoda od izvoza, nego od poslovanja na ogromnom domaćem kineskom tržištu. Međutim, to se sada sve promijenilo. Tvrtka se oslanja na prodaju pametnih telefona kod kuće kako bi nadopunila svoju negativnu poslovnu bilancu, potaknuvši ogromna ulaganja u istraživanje i razvoj svake godine. Udio kineskog tržišta pametnih telefona - najvećeg na svijetu - porastao je nakon dolaska Huaweia na američku crnu listu, navodi isti izvor.

Stoga se nametnulo pitanje mogu li tržišni lideri Samsung i Apple iskoristiti novonastalu situaciju i preuzeti veći tržišni udio od kineskog giganta.

Rizik za Huawei sada je hoće li neki drugi kineski gigant, neopterećen američkim sankcijama, moći izvoziti telefone na zapadna tržišta.

Huawei je opisao svoj učinak u 2019. godini kao "solidan", izvezavši 240 milijuna telefona. Istog dana kada je Huawei objavio svoje rezultate za 2019. godinu, 31. ožujka, to je učinio i njegov domaći rival Xiaomi koji se u godišnjem izvješću pohvalio kako je „postigao najveći rast isporuka pametnih telefona u godini dana te se pozicionirao među prvih pet kompanija koje se bave pametnim telefonima.“

Xiaomi je objavio da prihodi od zapadnih tržišta rastu 30% tijekom godine, dosegnuvši 40% u četvrtom tromjesečju. Do kraja 2019. izvoz je činio gotovo 47% prodaje - ta brojka je sada veća od 50%. Huaweiu je trebalo desetljeće da osvoji europsko tržište. Xiaomi je u četvrtom tromjesečju zabilježio rast od 115% - s godišnjom prodajom u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji za 65%, 69% i 206%.

Tržišni analitičari procjenjuje da je u prvom tromjesečju 2020. Xiaomi dospio na četvrto mjesto u Europi - zaostajući za Samsungom, Appleom i Huaweijem. No dok su se ostale tvrtke smanjivale prodaju iz godine u godinu, Xiaomi je porastao gotovo 80%. Podaci iz prvog tromjesečja također sugeriraju da Xiaomi preuzeo oko polovice tržišnog udjela Huaweija u Europi. Xiaomi je vodeća robna marka pametnih telefona na ogromnom indijskom tržištu, s 30% tržišnog udjela.

Xiaomi je javno registriran u Hong Kongu, za razliku od Huaweijeve složene privatne vlasničke strukture koja je otežavala opovrgavanje navoda o državnoj kontroli Kine. Sve to dovodi Xiaomi u bolju formu u odnosu na mogućnost američkih sankcija

Ali Xiaomi ima vlastitih sigurnosnih problema. Thomas Brewster je u travnju upozoravao za Forbes, da razina telefonskih podataka i praćenje weba povučeni iz Xiaomi telefona znatno nadilaze uobičajene industrijske norme. I što je još gore, navodno su prikupljeni podaci poslani u Kinu. Xiaomi je opovrgnuo ovakva izvješća, ali je tada najavio da će osigurati odstupanje od praćenja podataka u svojim sljedećim ažuriranjima softvera, kao i korisničku postavku koja će podatke držati podalje od Kine.

Trenutno, Xiaomi ima jedinstvenu priliku da oduzme tržišni udio bespomoćnim Huaweijem na Googleu, navodi Forbes.

M.M.