Molitveni program druge večeri obilježavanja »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« na Širokom Brijegu započeo je sinoć molitvom sv. krunice i razmatranjem koje je predvodio fra Dane Karačić s trećarima. Odmah zatim uslijedila je sv. misa zadušnica.

Predslavio ju je fra Marin Karačić, župni vikar na Humcu te duhovni asistent Frame u Hercegovini i promicatelj duhovnih zvanja. U punoj prostranoj širokobriješkoj crkvi sumisili su fratri iz samostana.

Trećari su čitali za vrijeme sv. mise i predvodili molitvu vjernika. Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi zbora sv. Ivana Krstitelja iz Knešpolja pod vodstvom Marka Salavarde.

Fra Marin je svojom propovijedi pozvao sav okupljeni puk i sve one koji prate trodnevnicu putem Radiopostaje Široki Brijeg da čvrsto prionu uz svoj korijen, svoga Boga te da slijede primjer pokojnih fratara i vjernih članova puka Božjega. »Jasno nam je da će biljka ako se otkine od korijena usahnuti. Otkinuta od korijena osuđena je na propast i umiranje. Kako nam onda nije jasno da će se isto dogoditi i nama ako se “otkinemo” od svoga korijena, od Stvoritelja. Nedostaje nam tada sreće, radosti, nedostaje nam ispunjenosti; a odmaknuli smo se od Izvora sreće, radosti i ispunjenosti. Tražimo sreću na krivim mjestima zapustivši molitvu, sakramente i odnos s Bogom. O tome nam svjedoče i Kristove riječi današnjeg evanđelja kada govori da svijet bijaše kao ovce bez pastira. Te riječi bude tugu i u nama, jer toliko puta se i sami tako ponašamo.

Idemo za svojim lažnim “pastirima”, zavedeni grijehom i vlastitim griješnim sklonostima lutamo za onim što nam nudi svijet. Zaboravljamo da onu pravu, istinsku vrijednost nosimo u sebi, a ne na sebi. Stablo koje ima duboko korijenje ne može se lako slomiti ni poljuljati, a samo ono stablo koje je zdravo u korijenu može donijeti plodove. Bez Krista i njegova nauka smo plitki i površni, jer ne možemo živjeti Kristovu riječ ako ju ne upoznamo.

Ne možemo svjedočiti ako ne znamo što se od nas traži i kakvi bismo trebali biti. Dopustimo Gospodinu da ozdravi i zaliječi naše rane. Neka krv naših mučenika natopi naše korijene da se što čvršće vežemo za Krista, da naš život, isprepleten Njegovim naukom, bude snažno svjedočanstvo vjere.«

Vicepostulator fra Miljenko i večeras je dodijelio nagrade na XI. natječaju, ovaj put za uzrast odrasli. Prvu nagradu dobio je fra Šimun Šito Ćorić za pjesmu »Šezdeset i šest«, koju je i uglazbio te objavio video spot. Drugu nagradu dobila je Maja Matković. Rad joj nosi naslov »Komadić tkanine«. Treća nagrada otišla je u ruke Karle Kevo. Napisala je rad pod naslovom »Otrgnuti od zaborava«.

Fra Miljenko se na kraju sv. mise zahvalio trećarima i njihovom voditelju fra Dani Karačiću koji su na raspolaganju tijekom cijele godine (uređuju grobnicu pobijenih fratara u crkvi, čiste ratno sklonište, pomažu oko glasila Stopama pobijenih…). Pozvao je nazočne da nabave glasilo Vicepostulature Stopama pobijenih i objasnio kako obitelj može podići križ svome ubijenom na Groblju mira na Bilima. Najavio je i sutrašnju Hodnju sjećanja od spomenika pobijenih iz nekog mjesta do ratnog skloništa i grobnice pobijenih franjevaca na Širokom Brijegu.

M.J.